preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko

 > Knjižnica  > Aktualno
Aktualno

Revizija u školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 3. 9. 2018. 10:47

   Poštovani korisnici školske knjižnice,

   u tijeku je izvanredna revizija našeg knjižnog fonda.

Prema članku 46. Zakona o knjižnicama (NN 105/97;  104/00; 69/09), članku 55. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13), članku 15. Standarda za školske knjižnice (NN 34/00), članku 2. Pravilnika o reviziji i otpisu knjižnične građe (NN 21/02) te Pravilniku o radu školske knjižnice OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, knjižnice koje u svom fondu posjeduju do 10000 svezaka dužne su svake četiri  godine provesti proces revizije.

Prema navedenom Pravilniku revizija u našoj školskoj knjižnici trebala bi biti 2019. godine no zbog preseljenja knjižnice u novi prostor kao i zbog građe koja nije u cijelosti unesena u računalni program, a sukladno preporukama Matične službe, knjižnica ove godine provodi izvanrednu reviziju.

Revizija knjižnične građe provest će se u razdoblju od 1. srpnja do 1. listopada 2018. godine. U srpnju i kolovozu knjižnica je bila zatvorena za korisnike a tijekom rujna knjižnica će rad s korisnicima prilagoditi postupku provo­đenja revizije o čemu će učitelji biti detaljnije obaviješteni.

Revizijom će se utvrditi kvantitativno i kvalitativno stanje fonda te će se izdvojiti po zbirke opterećujuća uništena, dotrajala i zastarjela građa a sve u cilju aktualnosti i relevantnosti fonda, oslobađanja prostora te povećanja dostupnosti, preglednosti i korištenja zbirki. 

Zahvaljujem na razumijevanju smiley

                                                                                                                                  knjižničarka Katarina Šalinović

 

 [više]

Dani medijske pismenosti u našoj školi

Autor: Katarina Šalinović, 24. 4. 2018. 08:41

Uključili smo se u obilježavanje Dana medijske pismenosti koji su se prvi put provodili u Hrvatskoj  od 19. do 21. travnja u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Unicefa. U ovaj su se projekt  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja uključile brojne škole (a među njima i naša) i vrtići, fakulteti, knjižnice, udruge i mediji. Održane su brojne aktivnosti s ciljem edukacije i informiranja djece, roditelja, odgojitelja i nastavnika o važnosti medijske pismenosti.

Učenicima  4. a i 4. b knjižničarka je održala sat medijske pismenosti “Pozitivni i negativni medijski sadržaji". U okviru projekta izrađena je brošura "Djeca i mediji" sa savjetima za korištenje medija u obitelji koja je ovom prilikom podijeljena našim četvrtašima.  Brošuru možete preuzeti OVDJE.

Majka našeg učenika, Iva Maričić, održala je predavanje za roditelje s temom „Odgoj za medije – izazov suvremenog roditeljstva“.

Za Dane medijske pismenosti pripremljena je i “Slikovnica o medijima – medijska pismenost za najmlađe“, namijenjena djeci, roditeljima, skrbnicima i odgajateljima. Slikovnicu možete preuzeti OVDJE.

 [više]

Hrvatski jezik i književnost na mreži

Autor: Katarina Šalinović, 2. 3. 2018. 11:28

  

Svakodnevni život školaraca danas je nezamisliv bez interneta. Učenici su svakodnevno „na mreži“, pri čemu se internet koristi za ponajviše za  igranje, komunikaciju i društvene mreže.  Nažalost, učenici svoja računala premalo koriste za obrazovne svrhe te nisu dovoljno upoznati s činjenicom da postoji mnoštvo mrežnih stranica koje im mogu pomoći pri učenju i savladavanju novih znanja i vještina.

Sve češće nastavne sate iz područja knjižničnog odgoja i obrazovanja koje se tiču informacijskog opismenjivanja učenika održavamo u informatičkoj učionici. Tako je bilo i ovaj put.

Šestaši su upoznati s brojnim kvalitetnim mrežnim stranicama s temama iz hrvatskog jezika i književnosti, slušali smo radio emisiju  „Govorimo hrvatski“, igrali edukativne igre, rješavali pravopisni kviz...a ponovili smo i kako se služiti mrežnim stranicama naše školske knjižnice.

Poveznice:

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Jezični savjetnik

Hrvatski jezični portal

Hrvatski pravopis

Bolje je hrvatski!

Hrvatski u školi

Govorimo hrvatski – HRT

eLektire

Međunarodna dječja digitalna knjižnica

Digitalna zbirka FF-a

CARNet Meduza

Bujica riječi

Ispravi me

Hrvatski jezik dostupan svima

Eduvizija

Edu.hr portal (uz elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr)

U svijetu bajki  

Jezične igre i multimedijski prikaz jezika

Medioteka – hrvatski jezik

Artrea – online škola  

Portal sjedi 5 – hrvatski jezik 

Tportal webograd – hrvatski jezik

Hrvatska školska gramatika

 

 [više]

Pripovjedačica bajki i priča u našoj školi

Autor: Katarina Šalinović, 6. 2. 2018. 13:59

 

U ponedjeljak, 5. veljače, učenici razredne nastave imali su priliku uživati u pripovijedanju Jasne Held - jedine hrvatske profesionalne pripovjedačice bajki.

Jasna Held ovim se neobičnim zanimanjem bavi već više od 22 godine nastupajući za djecu u dječjim vrtićima, osnovnim školama, knjižnicama, kazalištima, dječjim domovima te za odrasle u kazalištima, klubovima i na festivalima širom Europe. Na svim nastupima u Europskim zemljama pripovijedala je tradicionalne priče i bajke odraslima na engleskom jeziku. Poznati pripovjedački teatar CRICKCRACK CLUB 2005. preporučio ju je među deset ponajboljih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije. Od 2005. do 2008. nastupala je s lutkarskim autorskim predstavama uprizorujući narodne bajke i priče. Pripovjedajući bajke i s lutkarskim izvedbama predstavila se 2008. na BOK Festivalu u Bjelovaru, Legendfestu u Istri i na Ogulinskom festivalu bajki gdje redovito nastupa od 2009. godine. Od 2007. članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj). U Zagrebu je održala radionice/seminare odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a. Od 2008. sudjeluje u projektima Agencije za odgoj i obrazovanje s programom Pripovijedanje bajki i priča a 2013. održala je ciklus pripovijedanja u pilot projektu Ministarstva kulture RH Ruksak pun kulture.

Mnogim je učenicima to bila prva prigoda da slušaju bajku na način kako se to radilo u vremena kada je pripovijedanje bilo jedini način putovanja kroz svijet i život. 
Jasnu Held nagradili smo dugim pljeskom a tražili se se i autogrami smiley

 [više]

"Djeca medija"u našoj školi

Autor: Katarina Šalinović, 14. 12. 2017. 08:51

  

  

U suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) u našoj su školi u utorak, 12.12.2017. održana  dva predavanja u sklopu projekta „Djeca medija“ za učenike osnovnih škola.

Učenici 5. a i 5. b razreda u skoro tri školska sata imali su priliku poslušati predavanja „Utjecaj videoigara na djecu“

Predavanja su održale Karla Jaman i Ivana Folo koje su s djecom raspravljale o nasilju u videoigrama, kritičkoj konzumaciji sadržaja koji nam se primamljivo nude, produživanju vremena igranja ali i o pozitivnim učincima računalnih igrica.

Projekt „Djeca medija“ započeo je 2008. godine s ciljem sustavne edukacije o pozitivnim i negativnim stranama medija i osposobljavanje za njihovo odgovorno i savjesno korištenje. Predavanja i radionice DKMK provodi po cijeloj Hrvatskoj, a prilagođena su djeci, mladima, školskim djelatnicima i roditeljima.

Interaktivna predavanja za učenike u potpunosti su prilagođena uzrastu učenika te osim teorijskog dijela potkrijepljenog rezultatima najnovijih istraživanja sadržavaju niz relevantnih primjera, smjernica i konkretnih savjeta.

 

 [više]

Crtice iz knjižnično-informacijskog programa : Dječji časopisi

Autor: Katarina Šalinović, 2. 11. 2017. 16:05

Što su to dječji časopisi? Kako ih razlikujemo od ostalog tiska? Naslovnica, članak, rubrika - 2. a nakon održanog sata sve to ima u malom prstu smiley Kao šećer na kraju, raspravljali smo o stripu uz pomoć Durice i Bibija.

Tijekom završnog kviza, a uz puno zabave i smijeha, sve smo važno još jednom ponovili.

 [više]

Projekt Straničnik 2017

Autor: Katarina Šalinović, 27. 10. 2017. 15:03

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM) Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizirala je projekt razmjene straničnika između školskih knjižničara i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta.

Tema ovogodišnjeg projekta bila je „Povezivanje zajednica i kultura (Connecting communities and cultures)

U projektu su ove godine sudjelovali učenici drugih razreda naše škole. Učenici 2. a i b razreda razmijenili su straničnike sa vršnjacima iz Portugala, 2. a s učenicima iz Lisabona a 2. b s učenicima iz grada Rio Tinto.

Naši su straničnici rezultat vrijednog rada učenika pod mentorstvom njihovih razrednica  Željke Vulić (2. a) i Edite Nikić (2. b). Poslali smo ih u drugoj polovici listopada i strpljivo čekali da i mi dobijemo uradke od naših vršnjaka iz Portugala.

Bookmark Project je jednostavan i zabavan način povezivanja knjižnica i škola te stvaranja prijateljstava širom svijeta. Sudjelovanjem u ovom projektu učenici imaju priliku osvijestiti važnost vlastite baštine i kulture, kreativno je predstaviti a istovremeno upoznati daleke zemlje.

Projekt je omogućio učenicima doticaj s različitim idejama, iskustvima i stavovima na što nas sve obvezuje i UNESCO-ov Manifest za školske knjižnice.

  

 [više]

PRESELJENJE KNJIŽNICE

Autor: Katarina Šalinović, 25. 10. 2017. 09:05

Knjižnica seli u novi prostor.

Tijekom sljedeća dva tjedna građu će biti moguće razdužiti ali će dijelovi knjižničnog fonda neko vrijeme biti nedostupni korisnicima. Zbog adaptacije prostora u kojem se knjižnica sada nalazi ali i prostora u koji seli, knjižnica će raditi smanjenim obujmom i s promjenama radnog vremena, o čemu će mali (ali i oni malo veći smiley) korisnici biti obaviješteni. Hvala na razumijevanju!

                                                                       knjižničarka Katarina Šalinović

 [više]

Učimo služiti se rječnikom i pravopisom

Autor: Katarina Šalinović, 16. 10. 2017. 11:27

              

Učenici četvrtog a i b razreda proteklog su tjedna u još jednom satu hrvatskog jezika u suradnji sa školskom knjižničarkom vježbali služenje rječnikom i pravopisom. Nakon uvodnog interaktivnog predavanja, grupno su riješili rječničko-pravopisne dileme smiley a kao i uvijek, najviše veselja i uzbuđenja donio je završni kviz.

 [više]

Čitanje ne dolazi u pitanje

Autor: Katarina Šalinović, 16. 10. 2017. 09:51

 

I ove godine sudjelujemo smiley

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige. Organizatori kviza su Knjižnice grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i  Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. 

 

Naslov i tema kviza u 2017. godini glasi „Čitanje ne dolazi u pitanje“

Za ovaj kviz naši će se učenici poslužiti sljedećim knjigama: 

MAJA BRAJKO LIVAKOVIĆ: Milijunaši

TIHOMIR HORVAT: Mali ratnik

SANJA PILIĆ: Pošalji mi poruku

 

Napomena: Nažalost, ovo nije točna vijest. Budući da u to vrijeme u knjižnici (zbog preseljenja) nije bilo uvjeta za ispunjavanje kviza, sudjelovanje u istom smo ove godine propustili. Nasreću, knjige su nabavljenje i stoga objava neće biti uklonjena. 

 [više]

Listopad slavi školske knjižnice – Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Autor: Katarina Šalinović, 9. 10. 2017. 08:49

Školske knjižnice diljem svijeta obilježavaju ga na najraznovrsnije načine kojima prikazuju  svo bogatstvo aktivnosti i sadržaja.  Projekt je osmislila Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL), a školske knjižnice od samog početka sudjeluju u provedbi ovoga projekta.

Tradicija slavljenja školskih knjižnica započela je 1999. godine obilježavanjem Svjetskog dana školskih knjižnica a 2008. godine proslava je prerasla u Međunarodni mjesec školskih knjižnica kako bi knjižnice diljem svijeta mogle odabrati dan u mjesecu koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Za vrijeme ovog mjeseca školske knjižnice mogu odabrati dan, tjedan ili cijeli mjesec koji će posvetiti proslavi značaja svoje knjižnice.

Tema ovogodišnjega Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Povezivanje zajednica i kultura. U skladu s time, ove se godine Međunarodni mjesec školskih knjižnica usredotočuje na povezivanje zajednica i kultura cijelog svijeta koje dijele ljubav prema školskim knjižnicama demonstrirajući pregršt zanimljivih aktivnosti svojih knjižnica.

Osim što određuje zajedničku temu, IASL preporuča i neke aktivnosti poput: poticanje čitanja, izrada mrežnih stranica knjižnice, obavijesti za lokalne medije o događanjima u knjižnici, objavljivanje svojih aktivnosti na webu,organizacija knjižnog sajma, druženja, seminari, otvoreni dan za roditelje i lokalnu zajednicu, posjet drugoj knjižnici, dizajniranje logoa i straničnika.

 [više]

Knjižničarka u gostima - Područna škola Laduč

Autor: Katarina Šalinović, 18. 9. 2017. 09:43

Nakon što smo pretresli sve zanimljivosti iz života Jamesa Matthewa Barriea i okolnostima koje su ga inspirirale da napiše Petra Pana u likovnoj radionici koja je uslijedila cilj je bio da učenici kroz likovni jezik ilustracije dožive određeno djelo i njegovu poruku te da mali kreativci požele čim prije doznati sve o Petru i njegovoj veseloj družini.

Kako svoj izmišljeni svijet, svoju Nigdjezemsku, Nigdjeliku, Maštokraj ili Snokraj vide učenici područne škole u Laduču pogledajte u fotografijama.

 [više]

Školska knjižnica - serija predavanja o digitalnoj pismenosti

Autor: Katarina Šalinović, 7. 4. 2017. 11:53

Slijedeći jednu od temeljnih zadaća školske knjižnice, informacijsko opismenjivanje učenika,  knjižničarka će tijekom travnja (poslije proljetnog odmora) i svibnja svim višim razredima na satu razredne zajednice održati predavanje „Digitalno pismen učenik (i kako mu knjižničarka u tome može pomoći): Online izvori informacija i znanja.

Predavanja (uz praktični dio) će se održavati u informatičkoj učionici.

 [više]

Književni susret za Željkom Horvat-Vukelja

Autor: Katarina Šalinović, 24. 3. 2017. 09:34

                                                         

U četvrtak, 23. ožujka 2017. gošća  naše škole bila je dječja književnica i dugogodišnja urednica Modre laste, Željka Horvat-Vukelja. 

Brojnim učenicima svih nižih razreda naše škole ispričala je četiri priče – svoje popularne pričokaze koje opisuje kao pripovjedačko-scenski oblik, kombinaciju pripovijedanja i scenske igre koju izvodi  uz pomoć rekvizita iz svoje nadaleko poznate ljubičaste torbe Ljubice Torbić.  

Na veliko zadovoljstvo učenika naša gošća je kroz pripovijedanje tražila pomoć djece, uključivala ih u razgovor i priču potičući ih nenametljivo putem igre na razmišljanje, pamćenje i bogaćenje rječnika.

Na kraju druženja brojni učenici zamolili  su omiljenu književnicu za njezin autogram ili zajedničko slikanje.

   
 [više]

Duh fašnika u školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 23. 2. 2017. 12:07

Učenici petog razreda doznali su (uz živi razgovor, pitanja i prepričavanje vlastitih iskustava) više o pokladama te pokladnim svečanostima i običajima u Hrvatskoj a onda smo ih maskirali! Knjige, dakako  wink  5. a za 6. b.  Trudili smo se izabrati atraktivne naslove van popisa školske lektire.

Nastavak slijedi u ponedjeljak! 

Maskirani učenici 6. b razreda. Pročitat ćemo ih! laugh

 [više]

Knjižnično-informacijski program za četvrtaše - služenje rječnikom i pravopisom

Autor: Katarina Šalinović, 20. 2. 2017. 16:10

 

https://sites.google.com/site/cetrvtiaibm/kutak-za-ucenike/knjiznica

 

 

 [više]

POPIS NASLOVA KUPLJENIH SREDSTVIMA OD RABATA PRI POSREDOVANJU U PRODAJI DJEČJIH ČASOPISA

Autor: Katarina Šalinović, 24. 1. 2017. 11:59

1. NATIONAL GEOGRAPHIC, KOLEKCIJA ČUDESAN SVIJET ŽIVOTINJA: LAVOVI

Serija knjiga za djecu koje su tradicionalno u samom vrhu popularnosti knjiga o životinjama. Veličanstveni tigrovi, ponosni lavovi, inteligentni dupini – teme su koje oduvijek intrigiraju najmlađe. Pisane jednostavnim jezikom i objašnjavajući ključne pojmove, ove zanimljive knjige mnogima su bile poticaj za prve korake u samostalnom čitanju.

2. NATIONAL GEOGRAPHIC, KOLEKCIJA ČUDESAN SVIJET ŽIVOTINJA: MAJMUNI


3. NATIONAL GEOGRAPHIC, KOLEKCIJA ČUDESAN SVIJET ŽIVOTINJA: DUPINI


4. ZLATKO TOMIČIĆ, ROLAND GAMBIROŽA: VESELI DIMNJAČAR
Kakvo je zanimanje - dimnjačar? Što su njegove zadaće? U pustolovnoj i duhovitoj pričici o dječaku Andriji koji je pokušao zamijeniti oca dimnjačara u teškoj zadaći čišćenja dimnjaka mališani će se upoznati s tim zanimanjem.


5. BOŽIDAR PROSENJAK, IVANA GULJAŠEVIĆ: DOMAĆA ZADAĆA              Fabijan ima osam godina. Ide u drugi razred, mrzi pisati domaće zadaće i ne voli učiti. Dok čita, Fabijanu misli bježe na igralište.. Njegov drugi problem zove se Danijela - njegova tiha patnja. Jutros mu je rekla: - Ti si baš zgodan dečko, šteta što u školi nisi najbolji! Za Danijelu bi Fabijan učinio sve. Donio je odluku: napisat će najbolju zadaću na svijetu i osvojiti Danijelu.

6. KLAMANE SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE KORISNIKE (1. I 2. RAZRED)

SNJEGULJICA I SEDAM PATULJAKA
TRI PRAŠČIĆA
PEPELJUGA
TRNORUŽICA
DJEVOJČICA SA ŽIGICICAMA
IVICA I MARICA
LJEPOTICA I ZVIJER
RUŽNO PAČE
VUK I SEDAM KOZLIĆA
CRVENKAPICA

7. SUNČANA ŠKRINJARIĆ: NEZADOVOLJNA BUBAMARA                            Slavnu priču velike hrvatske spisateljice Sunčane Škrinjarić “Nezadovoljna bubamara” nadahnuto i veselo oslikala je nagrađivana ilustratorica Marsela Hajdinjak i približila ovu čarobnu zgodu novim mladim čitateljima.

8. SANJA POLAK: DNEVNIK PAULINE P.                                                          Upoznajte Paulinu P. veselu, simpatičnu, učenicu drugog razreda koja zapisuje važne događaje iz svoga života. Iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, tijekom jedne školske godine prepune zanimljivih, običnih i neobičnih, zgodnih i nezgodnih, sretnih i nesretnih trenutaka, pratimo ovu vedru i duhovitu junakinju.

9. SANJA POLAK: DRUGI DNEVNIK PAULINE P.                                           Zbirka toplih, duhovitih priča raspoređenih po mjesecima u godini, pisana u prvom licu. Djevojčica Paulina P., razgovorljiva, puna ideja, snalažljiva i maštovita, uči svoju životnu školu na postupcima roditelja, prijatelja, baka, među školskim društvom. Uvijek ima što za reći, nešto za sanjati i ponešto za zažmiriti.

10. SANJA POLAK: MALA EMA STRAHA NEMA                                             Netko se boji pasa, netko učiteljice, a netko groma. No mala Ema zna da je najbolje sa svakim se strahom suočiti i pobijediti ga. Kako je Ema na zabavan način pobijedila svoje strahove i veselo krenula dalje pročitajte u ovoj knjizi.

11. SANJA PILIĆ: MAŠA I MUZEJ                                                                      Maša obožava posjećivati muzeje. Muzeji su za nju čarobna mjesta u kojima se uvijek dobro zabavi, nauči i vidi mnogo stvari za koje nije ni znala da postoje. Priča pogodna za početnike u čitanju, lako čitljiva slova lustracije u boji.

12. SANJA PILIĆ: MAŠA I NOVA UČENICA                                                                U Mašin će razred doći nova učenica. Neki učenici zbog toga neće biti sretni. Maša zna da se novoj učenici mora zaželjeti dobrodošlica. Hoće li uspjeti u tome?

13. GRIGOR VITEZ : KAKO ŽIVI ANTUNTUN                                                  Odavno svi znamo tko to živi u desetom selu, kakav mu je um i što grabi loncem, no kako Antuntun izgleda, mogli smo samo zamišljati. Evo napokon rješenja i te vječne zagonetke. Njegov susjed iz devetog sela Tomislav Torjanac, višestruko nagrađivani ilustrator u ovoj ga raskošnoj knjizi predstavlja na veličanstven način. Klasik Grigora Viteza dobio je putovnicu za svijet i vaša srca. Dobitnik nagrade "Kiklop za 2010. godinu za slikovnicu godine. 

14. SANJA PILIĆ: MAŠA I GOSTI                                                                           Maša se voli družiti i željela bi što češće odlaziti u goste, ali njezini su roditelji prezauzeti i nema je tko voditi. Zato će Maša u goste krenuti sa psom. A kad se pas izgubi i Maša ga krene tražiti, započet će prava pustolovina...

15. SANJA PILIĆ: MAŠA I ŽIVOTINJE                                                                 Maša voli odlaziti u zoološki vrt i šetati prirodom. Poželjet će kućnog ljubimca. No, igrati se sa životinjom i brinuti se za nju dvije su različite stvari. Ali Maša zna kako to pomiriti...

16. SANJA PILIĆ: MAŠA I BAJKE                                                                       Maša voli čitati, a bajke su joj najomiljenije štivo. No što ce se dogoditi kad likovi iz bajki iznenada ožive i krenu s Mašom u šetnju?

17. SANJA POLAK: MORSKI DNEVNIK PAULINE P.                                          Nakon što nam je Paulina P. u svom gorskom dnevniku živopisno dočarala koje je zgode i nezgode doživjela u
dok je bila u školi u prirodi na Sljemenu, u novoj nam knjizi priča što joj se sve dogodilo dok je sa svojom školom
boravila u drugoj škola u prirodi a to je ovaj put na moru i to Zadru.

18. SANJA POLAK: GORSKI DNEVNIK PAULINE P.                                             Paulina P. u novim avanturama. Škola u prirodi veliko je veselje za svakog učenika. Dani provedeni izvan školskih klupa, u prirodi, u šumi, bez roditeljske stege prava su blagodat. No kad Paulina prije puta sazna da je u Školu u prirodi zabranjeno nositi novac, mobitel i slatkiše učini joj se da će se očekivani ugodni boravak u prirodni pretvoriti u pravu noćnu moru…

19. SANJA PILIĆ: ZAR BAŠ MORAM U ŠKOLU?                                                      U knjizi "Zar baš moram u školu?" Sanje Pilić doznajte kakve brige muče glavnu junakinju koja nakon zanimljivog i ispunjenog ljeta provedenog na moru treba krenuti u školu.

20. SANJA PILIĆ: ŠTO CURE GOVORE? ŠTO DEČKI GOVORE?                     Zbirka kratkih pripovijedaka govori o mukama mladih ljudi. Tema djela su problemi glavnih likova, dječaka i     djevojčica, a obrađena je  problematika nesretnih ljubavi i prijateljstava, svevremenski i općeprimjenjivi jadi, stoga za   ovom literaturom bez ustručavanja mogu posegnuti i stariji čitatelji.

21. SANJA PILIĆ: VIDIMO SE NA FEJSU!                                                         Nova knjiga omiljene dječje autorice Sanje Pilić, naslova Vidimo se na fejsu, priča je iz života zagrebačke tinejdžerice koja poput većine današnje mladeži stvarni život sve više zamjenjuje onim virtualnim, na društvenim mrežama. Stvari se kompliciraju kad u njezino susjedstvo doseli zgodni Vedran i kada odluči upoznati svojega virtualnog sugovornika intrigantna

Knjižničarka od ovih sredstava ne kupuje lektirne naslove budući da bi po  IFLA-inim i UNESO-ovim smjernicama za školske knjižnice 20 % jedinica knjižnične građe trebala biti građa namijenjena za čitanje iz užitka i za osobne potrebe, što u našoj knjižnici (pogotovo za niže razrede) nije tako.

 [više]

Pretplata na dječje časopise u 2. polugodištu putem školske knjižnice

Autor: Katarina Šalinović, 23. 1. 2017. 15:57

     

1 (Mozaik knjiga)

Časopis za učenike od 1. do 4. razreda - pomoć u ranom učenju hrvatskog jezika

Pretplata: polugodišnja 80,00 kn (5 brojeva - od veljače do lipnja)

Gratis ruksak za sve prvašiće koji se pretplate u 2. polugodištu!

Klikni ovdje i prelistaj najnoviji broj! 

 

2.  (Mozaik knjiga)

Časopis iz prirode i društva namijenjen učenicima od 2. do 6. razreda

Pretplata: polugodišnja 90,00 kn (5 brojeva - od veljače do lipnja)

Klikni ovdje i prelistaj najnoviji broj!

 

3.  (Školska knjiga)

Edukativno-zabavni časopis za djecu od 1. do 4. razreda

Pretplata: polugodišnja 75,00 kn (5 brojeva - od veljače do lipnja)

Darovi za sve pretplatnike: Smibova slagalica za razvoj logičnog mišljenja

ePrelistaj - SMIB

 

4.  (Školska knjiga)

Poučno/zabavni časopis za učenike od 5. do 8. razreda

Pretplata: polugodišnja 75,00 kn (5 brojeva – od veljače do lipnja)

ePrelistaj - Modra lasta

 

5.  (Večernji list)

Najdugovječniji i najčitaniji ilustrirani književni časopis za učenike nižih razreda

Pretplata: polugodišnja 80,00 kn (5 brojeva - od veljače do lipnja)

Listalica - Radost 

 

Pretplatom djeteta na neki od časopisa ujedno potpomažete obnovu fonda školske knjižnice. Sredstvima od rabata koji knjižnica ostvaruje u posredovanju pri prodaji dječjih časopisa od prošle godine kupljeno je već tridesetak novih naslova . smiley

 

 [više]

Školska knjižnica za vrijeme zimskog odmora učenika

Autor: Katarina Šalinović, 28. 12. 2016. 11:21

DRUŠTVENE IGRE – DRUŽIMO SE I IGRAMO:

 

PONEDELJKOM I SRIJEDOM 9,00 - 11,00 – ZA NIŽE RAZREDE

UTORKOM I ČETVRTKOM OD 10,00 - 12,00 SATI – ZA VIŠE RAZREDE

 

 

IGRE: (NEKE SU DOSTUPNE SAMO ZA VRIJEME ZIMSKOG ODMORA – POSUDBA KNJIŽNIČARKE )

 • ŠAH
 • SCRABBLE JUNIOR
 • SCRABBLE
 • POTAPANJE BRODOVA (BATTLESHIP)
 • UNO
 • DOMINO
 • PUZZLE
 • MEMORY
 • ČOVJEČE NE LJUTI SE
 • VOLIM HRVATSKU
 • IGRAĆE KARTE (2 ŠPILA)
 • MONOPOLY
 • JAMB
 • PICTIONARY

IZNIMNO ĆE BITI DOZVOLJENO JESTI (ALI NE I PITI) U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI – SAMO SUHE GRICKALICE smiley  VIDIMO SE!

 [više]

Novi naslovi za najmlađe

Autor: Katarina Šalinović, 28. 12. 2016. 11:29

Posljednje prinove u fondu razveselit će naše najmlađe korisnike smiley.

Knjige su nabavljene sredstvima od rabata koji knjižnica ostvaruje u posredovanju pri prodaji školskih časopisa.

 [više]

Novi naslovi (i neki stari) u školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 26. 12. 2016. 14:49

1. MIRO GAVRAN: LJETO ZA PAMĆENJE
Novi roman za mlade autora Mire Gavrana.
Duhovita i zabavna priča o dječaku koji godišnji odmor mora provesti s djedom koji se na proslavi mature zaljubio u školsku kolegicu. Obitelj je zabrinuta za djeda, pa dječaka šalje u špijunsku misiju. No sve će se dodatno zakomplicirati kada se zaljubi i dječak.
2. SNJEŽANA BABIĆ-VIŠNJIĆ: KRUGOVI NA VODI 
Dječak Ivor provodi ljeto s bakom koja živi na Jarunu. Roditelji su prezaposleni i rijetko ga viđaju. Dani mu prolaze u samotnim tumaranjima sve dok ne sretne Janu, djevojčicu koja nije iz sadašnjosti već je zalutala iz 18. stoljeća. Pri sudaru današnjega svijeta i onoga koji u sebi nosi Jana, doznajemo mnogo o različitostima i sličnostima dvaju svjetova. Autorica Snježana Babić-Višnjić otvara mnoga pitanja: jesu li djeca doista nekad bila sretnija i zadovoljnija, je li nekoć bilo lakše odrastati nego danas? Jesmo li se mnogo promijenili? Što shvaćamo previše olako, a čemu posvećujemo pozornosti i što smo putem važno zaboravili...?
3. JELENA SHAUGHNESSY: SVEN I MORSKI SVIJET 
Znatiželjni psić Ksen istražuje svijet oko sebe.
Susret Ksena i nečega za njega novog i nepoznatog, opisan je u zagonetci u stihovima. Dijete će slušajući opis i samo otkrivati na koga / na što je Ksen naišao. U svakoj je slikovnici 13 zagonetaka.
4. JELENA SHAUGHNESSY: SVEN NA SAFARIJU
Znatiželjni psić Ksen istražuje svijet oko sebe.
Susret Ksena i nečega za njega novog i nepoznatog, opisan je u zagonetci u stihovima. Dijete će, slušajući opis, i samo otkrivati na koga / na što je Ksen naišao. U svakoj je slikovnici 13 zagonetaka.
5. MLADEN KUŠEC/MIRON HULJAK: SIGURNOST U PROMETU
Sigurnost u prometu slikovnica je namijenjena najmlađim sudionicima prometa, gdje su na slikovit način i u stihovima iznesena pravila i propisi ponašanja u prometu. Slikovnicu je izdala Hrvatska pošta.
6. SANJA POLAK: DNEVNIK PAULINE P. – 12 kom.
Upoznajte Paulinu P., veselu, simpatičnu, učenicu drugog razreda koja zapisuje važne događaje iz svoga života. Iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, tijekom jedne školske godine prepune zanimljivih, običnih i neobičnih, zgodnih i nezgodnih, sretnih i nesretnih trenutaka, pratimo ovu vedru i duhovitu junakinju. 

 

 [više]

Društvene igre u knjižnici - novonabavljeno :)

Autor: Katarina Šalinović, 7. 12. 2016. 16:43

Društvene igre su korisne i zabavne, kod djece razvijaju osećaj za timski rad i natjecateljski duh a igranjem stječu nova znanja i vještine. 

Odabrane igre prilagođene su godinama i interesu djece, nastojalo se da djeci budu zabavne kako bi „zadržala“ pažnju da se njome bave, a da imaju (manje ili više naglašenu) edukativnu komponentu. 

Igrajmo se! :)

 [više]

Učenici naše škole u Projektu razmjene straničnika 2016.

Autor: Katarina Šalinović, 25. 11. 2016. 13:35

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM) Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizirala je projekt razmjene straničnika između školskih knjižničara i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta.

Ovogodišnji projekt organizirao se pod nazivom „Nauči odgonetnuti svoj svijet“ (Learn how to decode your world).

U razmjeni straničnika sudjelovali su učenici četvrtih razreda naše škole. Naši su straničnici rezultat vrijednog rada učenika pod mentorstvom njihovih razrednica  Tajane Matulić – Gregurić (4. a) i Zvjezdane Žlebački Cukor (4. b). Učenici 4. a razreda slali su straničnike vršnjacima  iz Portugala a učenici 4. b razreda mijenjali su svoje uradke s  učenicima iz Mađarske.

Poslali smo ih u drugoj polovici listopada i strpljivo čekali da i mi dobijemo pošiljku iz Budimpešte i Sande-a.

Straničnici (i naši i naših partnera) su nakon dugog putovanja stigli na odredišta. Dobili smo povratnu informaciju od partnera u projektu, straničnici im se jako sviđaju i cijene trud naših učenika.

Bookmark Project se pokazao kao jednostavan i zabavan način povezivanja škola, knjižnica i učenika širom svijeta. Sudjelovanjem u projektu učenici su imali priliku osvijestiti važnost vlastite baštine i kulture, kreativno je predstaviti, a istovremeno upoznati daleke zemlje.

Projekt je omogućio učenicima doticaj s različitim idejama, iskustvima i stavovima na što nas sve obvezuje i UNESCO-ov Manifest za školske knjižnice.

 

 [više]

Kristian Kalfić je naš pobjednik u kvizu "Čitam sto na sat"

Autor: Katarina Šalinović, 20. 11. 2016. 16:35

Kristian Kalfić, učenik 6. a razreda izvučen je kao pobjednik naše škole u ovogodišnjem Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja "Čitam sto na sat". U kvizu je sudjelovalo šesnaest naših učenika a Kristianu je uručeno prigodno priznanje.

 

 [više]

Uz međunarodni dan zaštite životinja

Autor: Katarina Šalinović, 12. 10. 2016. 13:00

Učenici drugog razreda su na satu razredne zajednice uživali u lijepo priči Božidara Prosenjaka. Uz puno razgovora, zanimljivu razmjenu mišljenja i iskustava te grupni rad zaključili smo: "Kućni ljubimci su velika radost, ali i velika obveza".

 [više]

Listopad - međunarodni mjesec školskih knjižnica (ISLM)

Autor: Katarina Šalinović, 5. 10. 2016. 16:51

Naši četvrtaši sudjeluju u projektu „Straničnik“. „Bookmark project“ je projekt razmjene straničnika između školskih knjižničara i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji projekt se organizira pod nazivom „Nauči odgonetnuti svoj svijet“ ("Learn to Decode Your World")

Upisujemo prvašiće u školsku knjižnicu.

Sudjelujemo na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja -  Čitaj sto na sat. Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige (15.10 – 15.11.) a organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba i Hrvatski centar za dječju knjigu.

 [više]

Osmaši na satu iz programa informacijske pismenosti

Autor: Katarina Šalinović, 5. 10. 2016. 16:23

Učenici 8. a razreda su pod budnim okom knjižničarke :) u informatičkoj učionici uvježbali pretraživanje knjižničnih kataloga i naučili štošta o istima.

 [više]

Sedmaši u knjižnici: Knjižna građa (referentna zbirka)

Autor: Katarina Šalinović, 5. 10. 2016. 16:13

Učenici sedmih razreda bili su u školskoj knjižnici na satu knjižničnog odgoja i obrazovanja. 
Nakon predavanja timski su se okušali u praktičnom radu. Informacijski su pismeniji! :)

 [više]

Donacija školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 24. 6. 2016. 09:30

Učitelj informatike i tehničke kulture Davorin Jančić korisnicima knjižnice darovao je svoju vrlo vrijednu kolekciju časopisa  „Drvo znanja“.  

Drvo znanja je rado čitan enciklopedijski časopis kojeg je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo kao dodatni izvor znanja. Učenici naše škole od početka sljedeće školske godine imat će na raspolaganju SVE dosad izdane brojeve ovog časopisa!

Koliko je naša knjižnica bogatija možete se uvjeriti na mrežnim stranicama časopisa koje sadrže kazalo tema, kazalo po brojevima i prikaz aktualnog broja, sa internetskim adresama uz svaku temu.

Naslovnica: http://www.sysprint.hr/drvo/index.html

Kazalo tema: http://www.sysprint.hr/drvo/kazaloTema.html

Kazalo po brojevima: http://www.sysprint.hr/drvo/kazaloBrojevi.html

Veliko hvala učitelju Davorinu u ime svih korisnika školske knjižnice!

 [više]

Prinove u fondu školske knjižnice

Autor: Katarina Šalinović, 18. 5. 2016. 16:53

 • Grigor Vitez: Kako živi Antuntun
 • Sanja Pilić: Maša i gosti
 • Sanja Pilić: Maša i životinje
 • Sanja Pilić: Maša i bajke
 • Sanja Polak: Morski dnevnik Pauline P.
 • Sanja Polak: Gorski dnevnik Pauline P.
 • Sanja Pilić: Zar baš moram u školu?
 • Sanja Pilić: Što cure govore? Što dečki govore?
 • Sanja Pilić: Vidimo se na fejsu!

Knjige su kupljene sredstvima od rabata koji knjižnica ostvaruje u posredovanju pri prodaji školskih časopisa.

Knjižničarka zahvaljuje učiteljicama razredne nastave na odličnoj suradnji i motivaciji učenika na čitanje časopisa.

 [više]

Svjetski dan pisanja pisama u suradnji s OŠ Samobor

Autor: Katarina Šalinović, 18. 5. 2016. 16:12

  

Svjetski dan pisanja pisama, 11. svibnja, obilježili smo prepiskom učenika trećih razreda naše škole i Osnovne škole Samobor čime smo željeli potaći učenike na pisanja pisama te ih upoznati s ljepotom i prisnošću komunikacije kroz rukom napisanu riječ.

 [više]

Olimpijske priče u našoj školi

Autor: Katarina Šalinović, 17. 3. 2016. 13:46

 

Udruga Pokret – aktivan i zdrav provodi projekt „Olimpijske priče“ u  20 odabranih škola Zagrebačke županije. Projekt je pod potporom Ministarstva zdravlja i Hrvatskog olimpijskog odbora a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo mu je pozitivno mišljenje za provedbu po školama.

Namjena kompleta slikovnica „Olimpijske priče“ je razvijanje interesa djece i učenika mlađe školske dobi za olimpijske sportove i njihove reprezentativne predstavnike sa svrhom upoznavanja istih te motiviranja i poticanja djece na bavljenje nekim od opisanih sportova. Osnovna poruka u svim slikovnicama je jedinstvena i jasna – promicati duh olimpizma bez obzira na vjeru, naciju, rasu ili spol.

Danas su za učenike trećih razreda akademski glumci Tajna Perišić i Damir Poljiček odglumili  priču-predstavu „Nježan put“, jedne iz serijala slikovnica.

Trećaši su uživali u neobičnom, zabavnom i poučnom školskom satu.

 [više]

Književni susret s Jadrankom Čunčić Bandov

Autor: Katarina Šalinović, 12. 2. 2016. 14:20

Učenici nižih razreda (i matične i područne škole u Laduču) danas su uživali u kolaž lutkarskom igrokazu dječje književnice i glumice-lutkarice Jadranke Čunčić Bandov. Naša je talentirana gošća nakon igrokaza spremno odgovarala na brojna (i duhovita) pitanja malih gledatelja. Veselimo se sljedećem susretu!


 [više]

Obavijest - otpisana građa školske knjižnice

Autor: Katarina Šalinović, 21. 1. 2016. 11:03

Školska knjižnica je prošle godine otpisala znatan dio građe.

Prema članku 9. Pravilnika o reviziji i otpisu knjižnične građe (NN 21/02) otpisana građa za koju ne postoje pisani zahtjevi ni matične niti Nacionalne i sveučilišne knjižnice, može se pokloniti, zamijeniti ili prodati. Preostala otpisana knjižnična građa šalje se na preradu papira ili se odlaže u posebno označene spremnike za papir.

Pozivam vas da ovog i sljedećeg tjedna (18.–29.1.) pregledate otpisane naslove, možda pronađete nešto što će vas zanimati.

Nakon toga otpisana građa ide na konačno odredište – u tvrtku za preradu papira. smiley

 [više]

Lijepo se provedite na praznicima! :)

Autor: Katarina Šalinović, 22. 12. 2015. 15:04

 [više]

Iz sandučića Djeda Božićnjaka u školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 22. 12. 2015. 15:03

 [više]

Uoči Božića u školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 22. 12. 2015. 14:48

 

PISMO DJEDU BOŽIĆNJAKU

Dođite u knjižnicu i ubacite želju u sandučić Djeda Božićnjaka ispod knjigobora!  Vaše božićne želje (pisma i crteži) potpisane ili ne (po vašem izboru) osim kod Djedice :) završit će i mrežnim stranicama knjižnice!

 

 

 

 

 

 

 

 [više]

Knjižničarska grupa

Autor: Katarina Šalinović, 30. 10. 2015. 13:15

Članice knjižničarske grupe pomagale su pri sređivanju školske zbirke časopisa i novina te sudjelovale u pripremi izložbe povodom 110. godišnjice rođenja Dragutina Tadijanovića.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige u školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 30. 10. 2015. 12:50

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici su knjižničarki slali fotografije naslovnice svoje najdraže knjige/slikovnice, ilustracije ili autora s kratkom preporukom za čitanje. 

 [više]

Pobjednica naše škole u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja

Autor: Katarina Šalinović, 13. 11. 2015. 14:36

Elena Lončar, učenica 6. b razreda izvučena je kao pobjednica naše škole u ovogodišnjem Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja "Putovanja do znanja". U kvizu je sudjelovalo osmero naših učenika a Eleni je uručena diploma školske knjižnice.

 [više]

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2015.

Autor: Katarina Šalinović, 30. 10. 2015. 12:06

Učenici naše škole sudjelovali su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja "Putovanja do znanja". 

Našeg pobjednika doznat ćemo početkom studenog a popis pobjednika svih knjižnica sudionica bit će objavljen na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba.

 [više]

 TOČNO VRIJEME

                                              

Prigorje Brdovečko
GODIŠNJI PLAN I PROGRAM

ŠKOLSKI JELOVNIK

 

RASPORED INFORMACIJA

 

KONTAKT

 

ADRESA: Kolodvorska 31,

10 291 Prigorje Brdovečko


e-mail: ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr


Maja Bokunić, tajnica

Tel: 01/3397-305

Fax: 01/3307-305

ŠKOLSKI ODBOR

Školski odbor

 

OPĆINA BRDOVEC

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 5. 2011.

Ukupno: 296007
Ovaj mjesec: 728
Ovaj tjedan: 138
Danas: 2
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
 

ON LINE ENCIKLOPEDIJA GRČKE MITOLOGIJE

ARHIVA

PRIKAZ POSJETA

Flag Counter

 


 
 

 

 

 

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko / Kolodvorska 31, HR-10291 Prigorje Brdovečko / www.os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr
preskoči na navigaciju