preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko

 > Knjižnica  > Aktualno
Aktualno

Adventski kalendar školske knjižnice

Autor: Katarina Šalinović, 1. 12. 2020. 11:09

 
Zakoračili smo u prosinac.
Na adventskom kalendaru školske knjižnice i mali i veliki pronaći će nešto za sebe.
Klasični adventski kalendar ima 24 "kućice" u kojima se nalaze čokoladice a u ovom ima - pogađate - knjiga, čitanja te naravno božićnih i zimskih simbola i zanimljivosti.
Sličice s brojevima možete otvarati klikom na aktualni datum od danas.
Neka radosno odbrojavanje do Božića započne!
 
 
 [više]

Autorska prava na internetu - fotografije

Autor: Katarina Šalinović, 11. 12. 2020. 09:28

Ako niste sigurni da ispravno koristite tuđe slike s interneta, ovaj sadržaj je za vas :)

 [više]

Blagdanski pravopis

Autor: Katarina Šalinović, 2. 12. 2020. 08:17

Ako imate blagdansko-pravopisnih dilema, razriješite ih podsjetnikom naše školske knjižnice smiley

 

 [više]

Projekt razmjene straničnika 2020

Autor: Katarina Šalinović, 23. 11. 2020. 08:24

I ove smo godine sudjelovali u projektu razmjene straničnika.  Prošlih smo ih godina mijenjali poštom a ove smo godine zbog epidemioloških (ne)prilika prvi put sudjelovali u Međunarodnom projektu razmjene digitalnih straničnika (Digital Bookmark Exchange Project)

U projektu sudjeluju škole iz cijeloga svijeta koje izrađuju digitalne straničnike,  promoviraju školske knjižnice te ostvaruju suradnju sa školama iz drugih država.

U projektu su ove godine sudjelovati učenici 4. a razreda koji su izrađivali straničnike za našeg ovogodišnjeg partnera - Manav Rachna International School iz Indije.

Digitalni straničnici se mogu raditi u Wordu, Power Point-u ali i pomoću raznih web alata, npr. Canve.

Dragi četvrtaši vidimo se kada se vratite u školske klupe a ostali pogledajte kako je to sve izgledalo :)
Sljedeće godine straničnike izrađuju viši razredi.

       

 [više]

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020 - pobjednica škole je Ana Barbarić ;)

Autor: Katarina Šalinović, 16. 11. 2020. 08:48

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15. 10 - 15. 11.) mogli ste rješavati online književni kviz "Razlistaj se!" s pitanjima iz područja književnosti, filma, glazbe i ekologije.

U ovogodišnjem je kvizu pod nazivom Istraživači planeta Z. sudjelovao rekordan broj djece, njih gotovo četiri i pol tisuće iz cijele Hrvatske i to putem 86 narodnih i 293 školske knjižnice.

Kao što možete i sami vidjeti na stranicama Kviza, pobjednica naše škole je učenica 6. b razreda Ana Barbarić. Bravo Ana! 

Na You Tube kanalu Knjižnica grada Zagreba premijerno je objavljena snimka izvlačenja dobitnika bogatih nagrada.

Ana nažalost nije imala tu sreću biti izvučena ali sve će se to ponoviti iduće godine  pa pokušajte!

 [više]

Donacija obitelji Pilaš školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 16. 10. 2020. 10:08

U srijedu, 14. listopada posjetili smo dom obitelji Pilaš. Dočekala nas je ljubazna gospođa Melita i toplo primila u svoj dom. Pozvani smo da preuzmemo donaciju dječjih naslova za školsku knjižnicu koje su brižno skupljali tijekom godina.

Školska knjižnica bogatija je za oko 150 naslova dječje književnosti uglavnom domaćih autora te tako opremljenije ulazimo u Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga). Naša mala čitalačka publika sada na izbor ima veći broj naslova zanimljivih dječjem uzrastu kojima smo upotpunili lektirni fond te fond za čitanje u slobodno vrijeme.

Spomen na gospodina Pilaša, književnika, profesora hrvatskog jezika i ravnatelja škole koji nas je napustio prije nepunu godinu dana i dalje će živjeti preko imena škole i darovanih knjiga.

Veliko hvala gospođi Meliti i Sanji Sruk!

 

                                     Sandra Debogović, prof. i Katarina Šalinović, knjižničarka

 [više]

Projekt razmjene digitalnih straničnika u listopadu, mjesecu školskih knjižnica

Autor: Katarina Šalinović, 16. 10. 2020. 10:07

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica a obilježavaju ga školske knjižnice širom svijeta.

Tema za 2020. godinu je Put do zdravlja i dobrobiti. Ove su godine sudionici pozvani da promisle i proslave vezu između knjiga, čitanja, školskih knjižnica, zdravlja i dobrobiti.

Naša škola se nakon već tradicionalnog sudjelovanja u Međunarodnom projektu razmjene straničnika (International Bookmark Exchange Project) ove godine zbog epidemioloških (ne)prilika po prvi put uključuje u Međunarodni projekt razmjene digitalnih straničnika (Digital Bookmark Exchange Project) koji organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara.

U projektu sudjeluju škole iz cijeloga svijeta koje izrađuju digitalne straničnike na zadanu temu, a cilj je promovirati školske knjižnice te ostvariti suradnju sa školama iz drugih država kroz razmjenu.

U projektu će ove godine sudjelovati učenici 4. a razreda koji će izrađivati straničnike za našeg ovogodišnjeg partnera - Manav Rachna International School iz Indije.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige 2020. (15. 10. – 15. 11.) - Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Autor: Katarina Šalinović, 30. 9. 2020. 12:33


Knjižnice grada Zagreba svake godine za učenike viših razreda osnovne škole organiziraju Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ove godine zbog epidemije umjesto čitanja knjiga na temu planeta Zemlja, sudionici trebaju proučiti i istražiti online izvore: mrežne stranice nacionalnih i parkova prirode, online enciklopedije, muzeje, institute koji se bave zaštitom i očuvanjem prirode.

Na mrežnim stranicama kviza  možete riješiti kviz, pročitati sve vezano uz Kviz, pravila, objašnjenja a na njoj će biti objavljeni i pobjednici.

Rješavanjem kviza možete osvojiti i vrijedne nagrade: tablet, knjige i druge.

Kviz možete rješavati samo jednom, najkasnije do 23. 10. 2020. godine.

Na kraju ćete upisati vaše podatke, ime, prezime, e-mail (ako želite). Zatim "kliknite" na "školska knjižnica" i odaberite mjesto Prigorje Brdovečko - sve ćete vidjeti kada dođete do kraja kviza.

Zabavite se, doznajte nešto novo o Planetu Z i sretno!

 

 

 [više]

Posudba i povrat knjiga za vrijeme važećih epidemioloških mjera

Autor: Katarina Šalinović, 23. 9. 2020. 11:54

Dragi učenici i roditelji,

 

za vrijeme trajanja važećih epidemioloških mjera posudbe i povrat knjiga iz školske knjižnice obavljat će (u dogovoru s knjižničarkom):


- u razrednoj nastavi, razrednici za učenike svojeg razreda


- u predmetnoj nastavi učiteljice hrvatskog jezika za razrede u kojima predaju. 


Učenici samostalno ne dolaze u knjižnicu da ne bi došlo do miješanja razreda.

 

 [više]

Povrat i posudba knjiga iz školske knjižnice

Autor: Katarina Šalinović, 25. 5. 2020. 12:25

Dragi učenici ,

obavještavam vas da u srijedu (27. 5.) i petak (29. 5.) možete doći vratiti i posuditi knjige iz školske knjižnice. Šaljem vam raspored za sve razrede kako biste znali kada trebate doći.

Pogledajte upute na slici kako biste vidjeli kako će izgledati vraćanje i posudba knjiga i lijepo vas molim da ih se pridržavate!

Vaša knjižničarka

 

 
 [više]

Mrežna stranica stručnih suradnica tijekom nastave na daljinu

Autor: Katarina Šalinović, 6. 4. 2020. 13:30

Stručne suradnice pedagoginja Lana Čakanić i knjižničarka Katarina Šalinović  kreirale su krajem ožujka mrežnu stranicu pomoću Google Sites sustava za potrebe nastave na daljinu učenika i učitelja OŠ Ivane Brlić - Mažuranić a u svrhu rasterećenja resursa  CARNet-a. Svi sadržaji na stranici služe u odgojno-obrazovne svrhe.
Tijekom trajanja nastave na daljinu ova će mrežna stranica biti mjesto podrške učenju ali i izvor informacija za provođenje slobodnog vremena učenika u ovoj nesvakidašnjoj situaciji. 
Pitanja i prijedloge možete slati na adrese e-pošte koje su navedene na stranici.
Stranici možete pristupiti ovdje.

 [više]

Posadi priču! – natječaj za učenike

Autor: Katarina Šalinović, 7. 4. 2020. 08:20

Dragi učenici,

pozivam vas na sudjelovanje u nagradnom  natječaju Posadi priču! povodom Noći knjige kojeg organizira Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Vaš zadatak je napisati kratku priču do 100 riječi, a temu odaberite između sljedećih pojmova:  odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, suosjećanje, humanost, pravednost, ustrajnost, ljubav, preobrazba. Pojam koji odaberete je sjeme onoga što želite da izraste u vašoj okolini, obitelji, razredu....

Priči, prema želji, možete dodati i naslov (koji se ne ubraja u broj zadanih riječi).

Ovo nije sve

Načinite posudice od papira (ili nekog drugog dostupnog materijala), ukrasite ih kako bi odabrano sjeme moglo rasti, te zabilježite njihova imena. U posudicu možete svaki dan ubaciti jednu riječ koja bi mogla pomoći sjemenu da se pravilno razvija. Riječi možete napisati na malom komadiću papira koji također možete ukrasiti.

Posudice i riječi fotografirajte i pošaljite. Ove će se  fotografije zajedno s vašim pričama rado dijeliti na društvenim mrežama, kako bismo posijali sjeme korisnih priča na cijeli svijet.

 

                 

                 

 

Rok za slanje priča je 16. travanj 2020., a možete ih poslati na  adresu: katarina.salinovic@skole.hr

Ukoliko se odlučite za sudjelovanje, javite mi se svakako da vam prenesem detalje a sve o natječaju možete pročitati ovdje  https://www.husk.hr/posadi-pricu/

Najuspješnije priče bit će predstavljene mrežnoj stranici Noći knjige a tri najbolje priče bit će nagrađene poklon-paketom knjiga namijenjenom učeniku autoru te poklon-paketom namijenjenim školskoj knjižnici

Želim vam puno uspjeha i zadovoljstva u pisanju!

vaša knjižničarka

 [više]

Zvjezdani čitači

Autor: Katarina Šalinović, 6. 3. 2020. 13:17

Znate li što povezuje naše sedmaše Mateju, Gabrijelu i Petra? Ne biste vjerovali, ali to nije najnovija pjesma Due Lipe ili pobjeda Manchestera nad Realom! Ovu zanimljivu trojku povezuje neizmjerna ljubav prema čitanju knjiga. Kako i ne bi kad u svijetu knjige možete biti gdjegod poželite! Nekad je to podzemni hodnik prepun neotkrivenih tajni, a ponekad je to sasvim običan razred tvojih vršnjaka koji baš sad pokušavaju ostvariti svoj ljubavni podvig!

Naši "zvjezdani čitači" ne samo da vole svijet knjige, već su i 5. ožujka u OŠ Rugvica uspješno sudjelovali na natjecanju "Čitanjem do zvijezda" koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Za  natjecanje su trebali pročitati tri knjige: "Nikadgrad" Jessice Townsend, "Zmaj ispod Staroga grada" Krunoslava Mikuljana te "Harry Potter i kamen mudraca" J.K Rowling. Pročitane knjige bile su okosnica za natjecanje koje je bilo u obliku pisane provjere znanja. Jedan dio natjecanja tražio je i izradu plakata i baš tu su posebno briljirali jer je  plakat Mateje Držanić osvojio treće mjesto!

Pohvale našim čitačima jer ne samo da su ostvarili lijep rezultat i tako promovirali našu školu, već i zato što su ovim natjecanjem i dio nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja u Republici Hrvatskoj!

                                                                              Tajana Deverić, prof.

Fotografiju plakata Matee Držanić pogledajte klikom na "više"

 

 [više]

Valentinova pošta u našoj školi

Autor: Katarina Šalinović, 17. 2. 2020. 15:03

Na Valentinovo smo proslavili ljubav!

U našoj Školi puno je ljubavi. Neke su javne, neke su tajne. Tako i treba biti. Svi oni koji su zaljubljeni, imaju simpatiju ili su prijatelju / prijateljici željeli priopćiti nešto lijepo i maštovito ovaj put su to mogli učiniti putem "Valentinove pošte".

Pošta je uredovala od 1. do 13. veljače, a pisma su svim sretnicima i sretnicama bila uručena u četvrtak, 14. veljače, na Valentinovo.

Naši su učenici bili kreativni i hrabri, na su papir istresli sve što im je na srcu a neki su se potrudili da im pismo bude primjećeno i jedinstveno ukrašeno. Naš je sadučić bio pun kuverti! 

Razmijenili smo i darovali ljubav, sreću i prijateljstvo te učinili sebe i još nekoga sretnim na dan ljubavi. 

 [više]

Donacija knjiga školskoj knjižnici

Autor: Katarina Šalinović, 2. 1. 2020. 10:52

Knjižnica naše škole dobila je vrijednu donaciju od tvrtke 24 sata d. o. o. kojom smo obogatili našu skromnu zbirku popularno znanstvenih i beletrističkih naslova za djecu.

U stvaranju aktivnog i motiviranog  čitatelja, važno nam je da naši učenici ne doživljavaju čitanje samo kao školsku obavezu već da za knjigom posežu iz znatiželje i užitka te uopće ne sumnjamo da će naši mali čitači biti oduševljeni ovim atraktivnim naslovima.

Veliko hvala donatoru!

 

 [više]

QR kod božićni lov na blago za učenike petih razreda

Autor: Katarina Šalinović, 23. 12. 2019. 11:53

U ponedjeljak 23. prosinca, učenici petih razreda okušali su se u „QR kod božićnom lovu na blago“ i uvidjeli na njihovo i naše zadovoljstvo da učenje može biti itekako zabavno.

Učenici su, podijeljeni u tri do četiri grupe i vođeni aplikacijom za dekodiranje QR kodova  tražili (tiho i pažljivo poštivajući nastavu drugih učenika, kao pravi detektivi) deset skrivenih QR kodova u predvorju i hodniku škole. Svaki kod sadržavao je jedno pitanje (ponavljanje gradiva hrvatskog jezika) i jedno slovo.

Skupina koja je prva pronašla sve kodove, točno odgovorila na sva pitanja te premetnula dobivena slova došla je tako do „blaga“ u obliku slatkiša smiley.

QR kod božićnim lovom na blago objedinili smo provjeru znanja učenika iz hrvatskog jezika, njihove organizacijske sposobnosti i timski rad, snalaženje u prostoru te korištenje infomacijsko-komunikacijske tehnologije.

Pitanja, kodove, pristup aplikaciji i „blago“ za petaše pripremile su stručne suradnice pedagoginja i knjižničarka, Lana Čakanić i Katarina Šalinović.

 [više]

Sedmaši u projektu "Čitanjem do zvijezda"

Autor: Katarina Šalinović, 8. 11. 2019. 12:46

Uključili smo se u Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja - Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ koji se organizira u okviru Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je "Između stvarnosti i fantazije".

Odabrani naslovi su:

1. Harry Potter i kamen mudraca, J. K. Rowling

2. Nikadgrad : Kušnje Morrigan Crow, Jessica Townsend

3. Zmaj ispod Staroga grada, Krunoslav Mikulan

Kviz znanja i kreativnosti se sastoji od dva dijela, kviza znanja i izrade i prezentacije kreativnog uratka – plakata na zadanu temu a u projektu sudjeluju zainteresirani učenici sedmih razreda naše škole.  

Natjecanje ima tri razine – školsku, županijsku i državnu. Školska razina natjecanja održat će se u petak, 13. prosinca 2019.

Veselimo se zajedničkom čitanju!

 [više]

Uz Mjesec hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga)

Autor: Katarina Šalinović, 8. 11. 2019. 12:34

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve ljubitelje knjige i čitanja.

U ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koju od 1995. organiziraju Knjižnice grada Zagreba, sudjeluje dvjestotinjak narodnih i školskih knjižnica i drugih institucija u kulturi koji nude preko dvije tisuće programa, predstavljanja autora, radionica, predavanja, igraonica, izložbi, akcija nagrađivanja najčitatelja….

Mi smo ga obilježili natjecanjem, Velikim lektirnim kvizom u 4. a razredu. Pitanja na kvizu pokrivala su izabrane lektirne naslove iz prva tri razreda osnovne škole. Kviz je načinjen  uz pomoć web alata Kahoot!. Učenici su mobitelima odgovarali na čak pedeset pitanja što ih je dodatno razveselilo, pobudilo natjecateljski duh i ovacije nakon svakog točnog odgovora.

Priznanje „Lektirni znalac“ (za prvo mjesto u Kvizu) osvojila je učenica Ivana Franičević.

 [više]

Drugaši u međunarodnom projektu razmjene straničnika

Autor: Katarina Šalinović, 4. 11. 2019. 11:29

I ove godine naša je škola sudjelovala u međunarodnom projektu razmjene straničnika (Bookmark Exchange Project) koji se tradicionalno organizira u vrijeme Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (listopad) i  Mjeseca hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenog.

Ovogodišnji projekt organizirao se pod nazivom „Zamisli“ (Let’s Imagine).

U razmjeni straničnika sudjelovali su učenici 2. b razreda naše škole. Naši su straničnici rezultat vrijednog rada drugaša pod mentorstvom njihove učiteljice Nikoline Marceković.  Straničnike smo razmjenivali s učenicima iz Portugala.

To je prilika da školske knjižnice diljem svijeta razmijene iskustva i znanja i promoviraju rad svoje knjižnice a projekt je omogućio učenicima doticaj s različitim idejama, iskustvima i stavovima na što nas sve obvezuje i UNESCO-ov Manifest za školske knjižnice.

 [više]

Zavičajna zbirka knjižnice OŠ Ivane Brlić-Mažuranić

Autor: Katarina Šalinović, 29. 5. 2019. 10:23

Zavičajna zbirka je posebna skupina građe u knjižnici naše škole koja  skuplja, obrađuje, smješta, čuva i daje na korištenje građu, u tiskanom ili nekom drugom obliku, koja se odnosi na zavičaj.

U zavičajnoj zbirci naše škole se sakuplja:

1. sve što je objavljeno (izdano) o zavičaju i njegovim značajnim ljudima kod nas i u svijetu

2. publikacije građana zavičaja bez obzira na mjesto izdavanja

Zavičajna građa naše škole obuhvaća publikacije koje se šire sadržajno odnose na Zaprešićki kraj ali s naglaskom i s najvećim brojem publikacija o području općine Brdovec.

Građa koja ulazi u ovu zavičajnu zbirku trebala bi zadovoljavati sljedeće kriterije:

- treba govoriti o području općine Brdovec, odnosno šire Zaprešićkom kraju

- treba biti tiskana na području općine Brdovec odnosno šire Zaprešićkog kraja

- autori moraju biti vezani uz općinu Brdovec ili šire Zaprešićki kraj

Zavičajnu građu naše zbirke zasad čine monografije, polupublikacije, geografske karte, audiovizualna građa i sitni tisak (plakati, programi priredaba, pozivnice za školska događanja, turistički prospekti i katalozi izložbi te školski listovi).  

Čuvanje i promocija lokalne kulture jedan je od načina podizanja svijesti o vrijednosti vlastitog kulturnog nasljeđa, pogotovo u manjim sredinama gdje su škole često one koje imaju posebnu odgovornost u čuvanju kulturne i duhovne baštine zavičaja.

O zbirci govorimo, ako sadrži minimalno 400 do 500 jedinica zavičajne građe. Manje jedinica od tog preporučenog broja ne čini zbirku već skupinu zavičajne građe koja se izdvaja iz ostalog fonda. U našoj knjižnici imamo 280 svezaka i oko 40 komada sitnog tiska, što je zavidan broj za školsku knjižnicu budući da jako malo škola uopće ima izdvojenu zavičajnu građu. Ovoliki broj zavičajnih djela možemo zahvaliti umirovljenom kolegi knjižničaru Mirku Ivanjeku!

Školska knjižnica će i nadalje njegovati i prikupljati zavičajnu građu. Plan je da u budućnosti može pružiti dovoljno informacija za istraživački rad, proučavanje razvoja i stvaralaštva brdovečkog kraja te da (uz izdašnija sredstva) budu mogući i drugi oblici rada kao što su organiziranje prigodnih izložbi i sličnih aktivnosti kao način prezentiranja lokalnoj javnosti.

Građa za našu zbirku nabavlja se kupnjom i darom. Vezano iz ovo drugo, školska knjižnica treba vašu pomoć i dobru volju.

Pozivamo Vas da našoj zbirci donirate knjige, fotografije, razglednice, novine ili časopise za Zavičajnu zbirku i na taj način pomognete očuvanju povijesti i kulture našega kraja!

                                  

                                                          knjižničarka Katarina Šalinović

 [više]

Dani medijske pismenosti - predavanja i radionica za učenike

Autor: Katarina Šalinović, 17. 4. 2019. 10:38

Pedagozi naše škole Lana Čakanić i Goran Hotko i knjižničarka Katarina Šalinović surađivali su u obilježavanju Dana medijske pismenosti u našoj školi. 
Krovna tema ovogodišnje manifestacije jest „Poštujmo sebe i druge u medijskom prostoru“. Poštovanje prema sebi i drugima u medijima uključuje niz tema: toleranciju, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama a mi smo za naše učenike odabrali govoriti o nažalost vrlo aktualnom problemu s kojim svi imaju iskustva: vršnjačko kiberzlostavljanje ili cyberbullying.

Učenici 6. a, 7. a i 8. b razreda sudjelovali su na interaktivnom predavanju „Cyberbullying na društvenim mrežama“ na kojem su imali priliku čuti i raspraviti kako prepoznati zlostavljanje, kako se zaštititi te kome prijaviti slučajeve cyberbullyinga. Uz puno pitanja i komentara, svi su sudionici prepoznali teme i probleme kao često prisutne i u njihovoj vlastitoj komunikaciji putem novih medija te vjerujemo da smo učinili važan korak ka preveniranju nasilja u virtualnom prostoru među našim učenicima.                                                                                                                       
Na radionici o oglasima u 1. b razredu  i naši najmlađi učenici potaknuti su na kritičko promišljanje o sadržajima i porukama posredovanima putem različitih medija te im je omogućeno bolje razumijevanje oglasa i njihovog utjecaja. Čitali su zajedno s knjižničarkom slikovnicu o medijima, pogledali nekoliko oglasnih poruka namijenjenih djeci te raspravljali o njima. Učenici su potom crtali svoju „reklamu“ za proizvod po želji a rezultat su neki vrlo zanimljivi oglasni materijali.

 

 [više]

Međunarodni dan dječje knjige s učenicima drugog razreda

Autor: Katarina Šalinović, 2. 4. 2019. 12:50

Na rođendan Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, ukazujemo koliko su knjige za djecu važne u njihovu odrastanju i kako ljubav prema čitanju treba razvijati od najranije dobi. Stoga je datum rođenja ovoga velikog književnika, autora nekih od najljepših svjetskih bajki, proglašen Međunarodnim danom dječje knjige, koji se obilježava na različite načine u mnogim zemljama svijeta.

Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International board on books for young people), međunarodne neprofitne i nevladine organizacije kojoj je cilj spajanje djece i knjige, ima priliku biti sponzor Međunarodnog dana dječje knjige. Ta sekcija za tu priliku osmišljava i izrađuje plakat, smišlja temu i poruku za svu djecu svijeta. Pokrovitelj ovogodišnjeg Međunarodnog dana dječje knjige je Nacionalni odbor za dječju knjigu iz Litve, a "Poruku djeci svijeta" napisao je i ilustrirao Kestutis Kasparavičius, jedan od najpoznatijih i najboljih litavskih pisaca i ilustratora. Poruku možete pročitati ovdje.

U našoj smo školi ovaj dan obilježili s učenicima drugog razreda.

Drugaši su se prisjetili najzanimljivijih crtica iz životopisa H.C. Andersena a spomenuli smo i „hrvatskog Andersena“, kako nazivaju našu najznačajniju spisateljicu za djecu čiji ime nosi i naša škola. Knjižničarka je učenicima pročitala bajku Kraljevna na zrnu graška a potom su razgovarali o dječjim knjigama te o čitanju kao zabavnoj i korisnoj aktivnosti.

Kako velikog Andersena s pravom nazivaju „kraljem bajki“ svaki je učenik načinio za sebe krunu i ukrasio je motivima iz bajki i tako se "okrunjen" priključio obilježavanju Međunarodnog dana dječje knjige.

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 TOČNO VRIJEME

                                              

Prigorje Brdovečko
KONTAKT

 

ADRESA: Kolodvorska 31,

10 291 Prigorje Brdovečko


e-mail: ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr


Maja Bokunić, tajnica

Tel: 01/3397-305

Fax: 01/3307-305

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM

RASPORED INFORMACIJA

 

Priloženi dokumenti:
Individualne informacije 2020 21.doc

ŠKOLSKI JELOVNIK

 

ŠKOLSKI ODBOR

Školski odbor

 

OPĆINA BRDOVEC

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 5. 2011.

Ukupno: 360361
Ovaj mjesec: 1599
Ovaj tjedan: 110
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
 

ON LINE ENCIKLOPEDIJA GRČKE MITOLOGIJE

ARHIVA

PRIKAZ POSJETA

Flag Counter

 


 
 

 

 

 

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko / Kolodvorska 31, HR-10291 Prigorje Brdovečko / www.os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr
preskoči na navigaciju