preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko

Kutak za roditelje


 

Priloženi dokumenti:
DJECJI MEMORANDUM RODITELJIMA.pdf


Inicijativa za suzbijanje zlouporabe droge
Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf


KAMPANJA VIJEĆA EUROPE

Program "Izgradnja Europe za djecu i s djecom" uključuje borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom specifičnim pravnim instrumentima i sveobuhvatnim aktivnostima za podizanje razine svijesti.

U okviru Programa, 29. i 30. studenoga 2010. godine u Rimu je pokrenuta Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom.

Dva temeljna strateška cilja Kampanje su:

  • promicanje potpisivanja, ratifikacije i provedbe Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja;
  • pružanje znanja i praktičnih rješenja za sprječavanje i prijavljivanje seksualnog nasilja nad djecom i to djeci, njihovim obiteljima/skrbnicima i društvu, a time i podizanje razine svijesti o stvarnim razmjerima seksualnog nasilja nad djecom.

Više o ovoj temi pročitajte u prilozima!


POLAZAK U ŠKOLU

Polazak u školu vrlo je stresno razdoblje, kako za dijete tako i za njegove roditelje. Događaj je to koji postavlja zahtjeve na različitim područjima života: kognitivnom, emocionalnom i socijalnom. Ako je do sada vaše dijete već upisano u prvi razred osnovne škole, znači da je dostiglo odgovarajući stupanj psihofizičke i socijalne zrelosti. I vrlo je vjerojatno da će stvari «teći svojim tokom» i da će na vrijeme savladavati sve zahtjeve koji se pred njega postavljaju. No, to ne znači da mu vi kao roditelj ne možete olakšati pojedine korake svojom podrškom i pomoći.

 Vrlo je važno od početka kod djeteta razvijati pozitivne stavove prema školi. Neki roditelji imaju negativna iskustva iz svojih školskih dana ili se ne slažu s pojedinim stvarima u našem školskom sustavu pa, najčešće nenamjerno i nesvjesno, i kod vlastite djece potiču izgradnju negativnog stava (ili čak straha) prema školi i onome što ih tamo očekuje. Ne zaboravite da su naši maleni kao spužve, da nas prate, upijaju naše riječi i postupke i kad toga nismo svjesni. Vi ste važan model u životu svog djeteta i ono će se u mnogim slučajevima voditi vašim ponašanjem da bi naučilo kako u pojedinim situacijama reagirati.

 Iako se nastoji da prijelaz iz vrtića u školu bude što prirodniji, ipak je za djecu to velika promjena. Od učenika se očekuje da dulje sjede na jednom mjestu, da prate što se na nastavi dešava i da aktivno sudjeluju u radu cijelog razreda. Stoga se kod neke djece javljaju poteškoće jer ne mogu odmah udovoljiti svim zahtjevima pa se događa da im je pažnja kratkotrajna, da se stalno imaju potrebu okretati, šetati, izlaziti iz razreda i sl.

 Vrlo je korisno svoje dijete i prije polaska u školu početi pripremiti na ono što ga očekuje. Pokušajte dijete uključiti što je više moguće u pripremne aktivnosti poput nabavljanja torbe za školu, knjiga, školskog pribora i sl.

 Također je važno da dijete ima svoje stalno mjesto za rad. Stoga nastojite urediti kutak koji će biti samo njegovo mjesto gdje će spremati svoje knjige, pisati zadaću. Važno je da u radnom kutku ima što manje stvari koje bi ga mogle ometati (poput igračaka, sličica, stripova i sl.) Uređivanje radnog prostora možete pretvoriti u zajedničku aktivnost kojoj će vaše dijete pridonijeti vlastitim idejama.

 U želji da njihovo dijete bude što uspješnije i što sretnije, događa se da roditelji pred dijete, ali i pred sebe postavljaju previsoka očekivanja. Isto se tako događa da se ta očekivanja ne uspiju ispuniti, što može rezultirati nezadovoljstvom i lošom slikom o sebi. Ne smijemo zaboraviti da uspjeh u pojedinom području ovisi o predispozicijama (sposobnostima) i o radu, odnosno uloženom trudu. Stoga pokušajte svom djetetu davati zadatke koji su malo teži od njegove trenutne «razine», odnosno zadatke za koje mora uložiti napor da bi ih uspješno riješilo. Na taj način će imati mogućnost vlastitim zalaganjem postići uspjeh. Jedan predivan osjećaj! To je korisno za razvoj sposobnosti i upravo ljekovito za njegovo samopouzdanje. ...I naravno, svakako ga pohvalite kad nešto dobro napravi.

 U početku ćete vjerojatno i vi «krenuti u školicu», učiti pisati slova, brojke, čitati priče. Zgodno ponavljanje, zar ne?
 Vaš veliki đak će trebati vašu pomoć, ako ništa drugo, u razvijanju radnih navika i preuzimanju odgovornosti za vlastite obveze. Puno je to posla, uz svakodnevni posao i ostale obveze jednog roditelja. I oduzima dosta vremena..... I eto zamke! Događa se da roditelji ne rade sa svojim djetetom nego rade umjesto njega. Istina, to je brže, točnije, urednije... No, dugoročno vrlo loše za dijete. Ne samo da se tako neće osamostaliti i razviti radne navike i vještinu učenja, nego će takav način rada imati negativan utjecaj na već spominjanu sliku o sebi. Dakle, pokušajte pratiti, provjeriti, ispraviti. Ali pustite dijete da odradi svoj dio posla.... I naravno, svakako ga pohvalite kad nešto dobro napravi.

 Ne zaboravite, niste sami!

 Ukoliko zatreba, savjetujte se s učiteljicom ili stručnom službom škole. Kvalitetna suradnja i redovita razmjena informacija važne su za zajednički uspjeh u odgoju i obrazovanju naših malih i onih malo većih.....

 

 Evo nekoliko prijedloga kako kroz igru možete kod djeteta razvijati koncentraciju, rječnik, dosjećanje i grafomotoriku:

 1. Napravite raznobojne kartice i na njih nacrtajte velika tiskana slova. Kartice izmiješajte i dajte djetetu da izvuče jednu. Na glas imenujte izvučeno slovo i zadajte djetetu da se prisjeti što više riječi koje počinju na to slovo. Nakon što završi, pokušajte i vi predložiti nekoliko riječi (pazite da one budu jednostavne i prilagođene dobi) kako bi ih dijete postepeno usvojilo. Igru možete igrati i bez kartica, dok šećete gradom, sjedite negdje u prirodi, vozite se autom i sl.

 2. S djetetom možete raditi i jednostavne pred-vježbe za usvajanje čitanja i pisanja. Izrecite glasno jednu riječ (počnite s kratkim i poznatim riječima), a djetetov je zadatak da kaže koje je glasove čuo u toj riječi (npr. vi kažete „tata“, a dijete „t-a-t-a“). Duljinu i težinu riječi postepeno povećavajte.
Igru možete igrati i u suprotnom smjeru: tako da vi govorite glasove, a dijete pokuša pogoditi koja je to riječ.

 3. Vaš stan na neko vrijeme možete pretvoriti u malu galeriju. A glavni umjetnik neka bude vaš mali đak. Osigurajte mu dovoljno kreativnog pribora (bojica, flomastera, olovki). Vi možete započeti crtež ili mu ispričati neku priču. Dijete neka nastavi i kreira vlastito umjetničko djelo koje će se naći na zidu njegove sobe ili nekog drugog kutka u stanu. To može biti nešto konkretno ili jednostavno različite kompozicije linija i oblika. Na taj način pridonijet ćete razvoju grafomotorike, ali i kreativnosti. Nakon što skupite nekoliko crteža, možete organizirati i malu licitaciju djetetovih radova u krugu obitelji. Bake i djedovi rado će se odazvati.

 

Klaudija Škrlec, prof. psiholog

 

SAVJETE DAJE: 
UDRUGA IGRA

SVETI DUH 55, 10000 ZAGREB
TEL: 385 1 3704 537
E-MAIL: udruga.igra@zg.htnet.hr

WWW.UDRUGAIGRA.HR

 


SIGURNOST NA INTERNETU

Osim prednosti i dobrih strana interneta nužno je biti svjestan i opasnosti kojima djeca mogu biti izložena. 

Kliknite i na neke od ponuđenih KORISNIH LINKOVA koji govore o SIGURNOSTI NA INTERNETU.


 

Iako je internet sjajan izum koji je u mnogočemu poboljšao kvalitetu života ljudi i neizmjerno pomogao u širenju znanja, njegovo korištenje ne dolazi bez problema i opasnosti. S obzirom na sve učestalije pritužbe roditelja i djece evidentno je da raste broj nasilja putem interneta. Kvalitetna edukacija i djece i roditelja zbog toga postaje nužnost. 

Svatko tko je korisnik interneta mora biti svjestan i osobne kaznene odgovornosti ako zloupotrebljava tuđe osobne podatke, vrijeđa ili kleveće drugoga ili iznosi tuđe osobne ili obiteljske prilike.

Priloženi dokumenti:
SIGURNOST NA INTERNETU.pdf


NASILJE MEĐU DJECOM

                  

U današnje su vrijeme roditelji i učitelji zabrinuti učestalim nasilnim ponašanjima kojima su izložena njihova djeca ili u njima sudjeluju. Naša djeca su naša slika, ona uče, iz medija, iz našeg ponašanja...

Zajednička nastojanja roditelja i učitelja pridonijet će rješavanju problema nasilja među djecom.

ŠTO JE NASILJE? ŠTO UČINITI AKO JE DIJETE IZLOŽENO NASILJU? ŠTO UČINITI AKO JE VAŠE DIJETE NASILNIK?

Ukoliko vas muče ovakvi ili slični problemi, ne ustručavajte se, potražite pomoć!

Priloženi dokumenti:
NASILJE.ppt


TOČNO VRIJEME

                                              

Prigorje Brdovečko
KONTAKT

 

ADRESA: Kolodvorska 31,

10 291 Prigorje Brdovečko


e-mail: ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr


Maja Bokunić, tajnica

Tel: 01/3397-305

Fax: 01/3307-305

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM

RASPORED INFORMACIJA

 

Priloženi dokumenti:
Individualne informacije 2020 21.doc

ŠKOLSKI JELOVNIK

 

ŠKOLSKI ODBOR

Školski odbor

 

OPĆINA BRDOVEC

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 5. 2011.

Ukupno: 360361
Ovaj mjesec: 1599
Ovaj tjedan: 110
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
 

ON LINE ENCIKLOPEDIJA GRČKE MITOLOGIJE

ARHIVA

PRIKAZ POSJETA

Flag Counter

 


 
 

 

 

 

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko / Kolodvorska 31, HR-10291 Prigorje Brdovečko / www.os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr
preskoči na navigaciju