preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko

 

Aktivnosti


Zeleni tjedan u boravku

Zeleni tjedan u boravku

Autor: Katarina Šalinović, 7. 5. 2018. 16:05

U tjednu obilježavanja Dana planeta Zemlje (22. travnja) boravkaši su se posvetili istraživanju životnih uvjeta potrebnih biljkama da zdravo napreduju i rastu. Posadili su i pratili rast biljaka u različitim životnim uvjetima. Došli su do zaključka da u situaciji kada biljci uskratimo neki od životnih uvjeta ili onečistimo tlo motornim uljem, biljka ne napreduje. Tako su se uvjerili koliko je svim živim bićima važno imati čist i zdrav okoliš u kojem žive.

Na žalost, odgovornost za onečišćenje okoliša na našoj planeti snose ljudi i kao glavni krivci moraju zajedničkim snagama prionuti rješavanju raznih ekoloških problema. Što je to ekologija i zašto je važno odvajati otpad u našim kućanstvima  doznali smo 23. travnja na predavanju gđe Željke Golob, biologinje i majke našeg boravkaša Huga. Djeca su imala priliku saznati kako svatko od nas svojim primjerom i promijenjenim navikama može doprinijeti smanjenju potrošnje prirodnih resursa i onečišćenja našeg divnog planeta.

Potaknuti savjetima drage gošće, boravkaši su odlučili počistiti okoliš naše škole. Vrijedno su zasukali rukave i nakon uspjele akcije neugodno su se iznenadili pronađenom količinom smeća. Razvrstavanjem smeća hrpa se ubrzo smanjila. Ljepota prirode došla je u prvi plan. 

S obzirom na to da su krivci za bačeno smeće većinom učenici naše škole, boravkaši su izrađenim plakatima odlučili, svima koji prolaze našim predvorjem, skrenuti pažnju na ljepotu i sramotu koju možete zateći u cijelom našem kraju. O kakvim se plakatima radi, pogledajte sami i svakako razmislite što vam je draže vidjeti.

Znajte da sami možete promijeniti ili pogoršati situaciju u kojoj je trenutno okoliš u kojem živimo.

                                              Vlasta Rukavina, učiteljica u produženom boravku

 [više]

Teslini dani u produženom boravku

Autor: Katarina Šalinović, 5. 3. 2018. 15:32

Prošlog mjeseca boravkaši iz 1. a, 3. a i 3. b razreda pod mentorstvom učiteljice Vlaste Rukavine bavili su se istraživanjem lika i djela jednog od najvećih izumitelja na svijetu - Nikole Tesle. Zahvaljujući Nikoli Tesli danas je električna energija dostupna svim ljudima. Svojim izumom izmjenične struje Tesla je osvijetlio cijeli svijet. Informacije o našem  velikom znanstveniku boravkaši su prikupljali iz raznih izvora. S Teslinom izmjeničnom strujom upoznao nas je gospodin Josip Barać koji je po struci električar. Predstavio nam je svoje zanimanje i upoznao nas s opasnostima i zaštiti od električnog udara u našim kućanstvima na čemu smo mu neizmjerno zahvalni.

                            

Ono što su naučili o Nikoli Tesli i njegovim izumima, boravkaši su predstavili svojim roditeljima na manjoj priredbi koja je održana u petak, 2. ožujka 2018. u prostorijama produženog boravka.                                                                                 

Predstavljanje zanimljivog projekta započele su starije boravkašice. Plesnim umijećem dočarale su snagu električne energije.  Najmlađi boravkaši su kroz demonstraciju nekoliko pokusa prisjetili roditelje što je to statički elektricitet te kako nastaje električna energija kojom se i sam Tesla najviše bavio. Život Nikole Tesle igrokazom je predstavila vrijedna glumačka ekipa. Najznačajnije Tesline izume prezentirali su stariji boravkaši – trećaši pomoću PowerPoint prezentacija koje su zajednički izradili. Priredbu su završili, u veselom raspoloženju, zajedničkom izvedbom pjesme „Samo pleši“.

                                                                                           

 

 [više]

  

PRVI PUT U PČELARSKOM ODIJELU

Istraživati život pčela u proteklom tjednu bilo je jako zanimljivo, ali doživjeti ih u neposrednoj stvarnosti zaista je bilo neprocjenjivo. U pratnji naše knjižničarke Katarine Šalinović i učiteljice Vlaste Rukavine boravkaši iz 2. a i 2. b razreda u četvrtak 18.5. posjetili su pčelarsko gospodarstvo obitelji Barać. 

Andrija Barać, naš boravkaš iz 2.  razreda, s ponosom nas je doveo do svojeg doma u blizini naše škole gdje su nas srdačno dočekali njegovi roditelji Josip i Ivana Barać. Svaki boravkaš imao je priliku po prvi puta odjenuti pravo pčelarsko odijelo i poput pravog pčelara obići košnice. Pritom su čuli i vidjeli kako pčele donose pelud i cvjetni sok u košnicu te na koji su način organizirane unutar svoje zajednice. Također su mogli vidjeti gdje se i na koji način vrca med i koji se proizvodi pritom dobivaju. Čuli smo i koliko su pčele važne za oprašivanje obližnjih vrtova i povrtnjaka te tako koriste čitavoj okolici.  

 Za kraj ovog divnog posjeta naši su nas domaćini počastili svojim malim slatkim darom – medom. Na njihovom gostoprimstvu, trudu i strpljenju smo im neizmjerno zahvalni i želimo im sreću u daljnjem uzgoju tih vrijednih i korisnih kukaca.


 

USUSRET USKRSU


Ovogodišnje pripreme za Uskrs započeli smo u školi izradom košarica za jaja te izradom prigodnih čestitki. Bila je to prava uvertira u blagdansko raspoloženje koje nam slijedi.  Uz malo muke i podosta šarenih papira izradili smo ukras koji će krasiti blagdanski stol ili će biti lijepi znak pažnje na veselje nekoj dragoj osobi. 
 


Izradom prigodnih čestitki poželjeli smo sretan Uskrs svim ljudima dobre volje sa željom da ga provedu u miru i zadovoljstvu sa svojim najmilijima.

Učiteljica: Vlasta Rukavina


 

PEDAGOŠKA RADIONICA: 

PRIHVAĆANJE RAZLIČITOSTI - PONAŠANJE PREMA VRŠNJACIMA

Ovog četvrtka, 30. 3., naš školski pedagog Goran Hotko održao je pedagošku radionicu  kojoj je za cilj bilo pružiti učenicima pomoć u stjecanju znanja, vještina i navika potrebnih za mirno rješavanje sukoba kao preduvjet za izgradnju i učvršćivanje njihovih odnosa.

Učenici su se kroz niz aktivnosti mogli uvjeriti kako je različitost nešto što obogaćuje naše društvo, jer uvažavajući i prihvaćajući tuđe mišljenje i ponašanje stvaramo kvalitetniju komunikaciju i život cijele društvene zajednice. U prihvaćanju različitosti potrebno je razvijati empatiju  – sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, situacija i problema. Samim time povezanost među djecom postaje sve veća i čvršća, a njihov boravak u školi i općenito u društvu ugodniji.

 


 

Dan žena

S obzirom na to da se danas, 8. ožujka, obilježava Međunarodni dan žena, ovu smo likovnu radionicu posvetili ženama.  Za najdražu nam žensku osobu,  izradili smo ružu od salveta i krep papira. Ovim malim darom željeli smo pridonijeti  da se žene na ovaj dan u godini osjećaju posebno.

Učiteljica: Vlasta Rukavina


 

Proljetna radionica

Ovogodišnji dolazak proljeća je zaista prekrasan. Nakon duge i hladne zime razveselili su nas vedri i topli dani. Tople zrake sunca probudile su proljetno cvijeće, mirisne voćke i druge biljke. Zujanje kukaca i cvrkut ptica ponovo usuglašeno „remeti“ naš mir.  Naš zavičaj poprimio je novo ruho.

Tu proljetnu rapsodiju boja željeli smo unijeti i u našu učionicu. Uz malo truda - bojanjem, rezanjem i lijepljenjem kolaža te razne papirnate i plastične ambalaže, u kratko vrijeme uspjeli smo unijeti  čar proljeća i u naš boravak.

Učiteljica:Vlasta Rukavina


 

Posjet šljunčari i lovačkom domu u Prudnicama

Kako bismo obilježili Dan voda i naučili što više o vodama u našem zavičaju te biljnom i životinjskom svijetu uz naše vode stajaćice, u ponedjeljak 20.3.2017., zajedno s učenicima iz 3.a razreda i učiteljicom Mirom Brgles, posjetili smo lovački dom u Prudnicama te razgledali šljunčaru u blizini doma.

 

Krenuli smo pješice u 9 i 15 ispred škole i ugodnom šetnjom ubrzo stigli pred lovački dom ispred kojeg nas je dočekao lovočuvar Drago Bratković. U domu smo razgledali razne preparirane životinje. Gospodin Bratković nam je pričao o Lovačkom društvu Srnjak koje čini 105 lovaca. Imali smo priliku čuti koje životinje žive na ovom području. Učenike je osobito zanimalo kako lovci love životinje, kada i u kojem broju te na koji način im pomažu zimi. Čuli smo i ponešto o problemima koje lovci imaju s provalnicima i lovokradicama kao i o problemima s puštenim psima iz okolnih kućanstava koji uznemiravaju divljač. Bilo je zanimljivo slušati i o lisicama koje često možemo vidjeti u blizini kuća te o načinu na koji treba reagirati ukoliko ih sretnemo, s obzirom na to da predstavljaju opasnost zbog moguće zaraze bjesnoćom.

Nakon zanimljivog izlaganja našeg domaćina, prošetali smo do šljunčare i uživo se upoznali s obilježjima vode stajaćice. Iz šljunčare smo uzeli malo vode i proučili ju pod mikroskopom naše istraživačice Marte Butković.

Također smo našu malu EKO patrolu zadužili za čišćenje okoliša cijelim putem od obale na šljunčari pa sve do prvih kuća u Prudnicama. Neugodno iznenađeni prikupili smo pet  punih vreća smeća, a da je bilo vremena, napunili bismo još i puno više.

     

Na taj način smo se uvjerili kolika je količina smeća oko nas te koliko je malo truda potrebno da bi naš zavičaj bio čišći i ljepši.

Učiteljica:Vlasta Rukavina


TOČNO VRIJEME

                                              

Prigorje Brdovečko
GODIŠNJI PLAN I PROGRAM

ŠKOLSKI JELOVNIK

 

RASPORED INFORMACIJA

 

KONTAKT

 

ADRESA: Kolodvorska 31,

10 291 Prigorje Brdovečko


e-mail: ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr


Maja Bokunić, tajnica

Tel: 01/3397-305

Fax: 01/3307-305

ŠKOLSKI ODBOR

Školski odbor

 

OPĆINA BRDOVEC

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 5. 2011.

Ukupno: 296005
Ovaj mjesec: 726
Ovaj tjedan: 136
Danas: 1
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
 

ON LINE ENCIKLOPEDIJA GRČKE MITOLOGIJE

ARHIVA

PRIKAZ POSJETA

Flag Counter

 


 
 

 

 

 

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko / Kolodvorska 31, HR-10291 Prigorje Brdovečko / www.os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr
preskoči na navigaciju