preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
O ŠKOLI

                                                            

 

          

Laduč je jedno od prvih naselja koje je imalo školu. Osnovao ju je odmah po svom dolasku u Brdovec župnik Pavao Belas (oko 1854.g.). Ta je prva pučka škola radila u kući kod Kuševića gotovo dvadeset godina. Nakon toga više nije bilo razumijevanja za potrebe škole u Laduču (nije bilo učionice), pa je grof Jelačić iz Novih Dvora za školu iznajmio jednu gostionicu u Šenkovcu. Tako je Laduč ostao bez škole za razdoblje duže od 50 godina.

Kako je naselje raslo tako je i potreba za školom postajala sve veća. Godine 1923. po drugi put je došlo do osnivanja škole i to u zgradi danas poznatoj kao Stara škola čiji su tadašnji vlasnici bili Vranyczanyji. Za prvu ravnateljicu ladučke škole došla je gospodična Dragica Matijević, kasnije udana Korenčić, jedna od, kako su rekli, tada najboljih učiteljica u Hrvatskoj. Školu je polazilo oko 200 učenika iz Laduča, Drenja i Prigorja. Uz ravnateljicu je radio i učitelj Kazimir Res, a kasnije su tu radili i stanovali još i učiteljice Pavka Ašperger (sahranjena 1942.g. na groblju u Laduču), Jelisaveta Banduk, Milka Jandras, Zora Pešun i dr., te učitelj i ravnatelj Vladimir Poljak. Nastava se u staroj zgradi održavala sve do 1947. godine kada je izgrađena današnja nova škola. Poticaj za gradnju nove škole dao je tadašnji ravnatelj i učitelj u Laduču, Vladimir Poljak. Školu je gradilo Ministarstvo, ali najveći dio radova izveli su sami mještani.

Škola je u više navrata dograđivana i uređivana.

Zalaganjem mjesnih predstavnika škola je 1995.g. dobila igralište.

Danas ladučka četverogodišnja škola djeluje kao područna škola Osnovne škole Ivane Brlić - Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog. U njoj su zaposlene dvije učiteljice, Kristina Posarić i Ivana Košnjar Brnjas.

vijesti
ENGLESKI JEZIK

NA SATU ENGLESKOG JEZIKA UČENICI 2. C I 3. C RAZREDA UČILI SU O UJEDINJENOM KRALJEVSTVU I LONDONU I PRITOM SU SE VEOMA ZABAVLJALI.

   

 

                          

WEB ALATI- INSPIRACIJA ZA NASTAVNI SAT

Računala i informatizacija su uvelike prisutni u školama. Od tehnologije se ne može pobjeći, ali ju zato treba iskoristiti na najbolji i najkreativniji način. Kako bismo ponavljanje nastavnoga gradiva iz predmeta Priroda i društvo učinili drugačije i zanimljivije, koristili smo web alat Plickers (https://plickers.com/).

Plickers je alat namijenjen jednostavnoj i inovativnoj provjeri znanja u razredu, anketama ili kratkim istraživanjima s automatskim prikupljanjem i analizom dobivenih rezultata.

U našem slučaju alat smo upotrijebili za kreiranje kviza pomoću kojeg smo ponavljali nastavno gradivo.

Naziv Plickers (eng. paper+clickers) daje nam do znanja kako je riječ o “papirnatoj” verziji klikera. Riječ je o papirnatim karticama koje su u jedinstvene za svakog pojedinog učenika u razredu. Svojim izgledom podsjećaju na QR kodove. U aplikaciju učiteljica unaprijed unosi imena učenika te svakom od učenika dodijeli karticu s odgovarajućim brojem. Pitanja s odgovorima unesu se unaprijed u aplikaciju. Svakom učeniku potrebna je jedna kartica na kojoj su ovisno o položaju kartice odgovori a, b, c ili d. Nakon postavljenog pitanja svi učenici trebaju prikazati svoj odgovor pravilnim položajem svoje kartice, a učiteljica svojim mobilnim uređajem skenira sve kartice i na taj način prikuplja rezultate.

Učenici su bili izuzetno zadovoljni satom ponavljanja. Zabavljali su se, istovremeno učili i ponavljali, a ja sam na najbrži mogući način dobila povratnu informaciju o znanju svakog učenika.

                             

 

 

    OBOŽAVAMO GONOODLE!!!

GoNoodle je web alat koji pruža niz aktivnosti “brain brakes” pomoću kojih učenike mogu poticati na tjelesne aktivnosti, a pritom ih razbuditi za nastavu ili smiriti prije provjere znanja. Sastoji se od različitih kategorija koje uključuju video materijale i igre koje učenici mogu uz upute pratiti. Sve što je potrebno za korištenje ovog alata je stabilna internetska veza, te (ako postoji mogućnost) projektor, pametna ploča, interaktivni ekran ili računalni ekran i zvučnici. Bitno je da učenici dovoljno dobro vide aktivnosti koje se provode. Aktivnosti traju između 2 do 5 minuta kako bi se izvršile. Podijeljene u nekoliko kategorija poput aktivnosti za vježbanje vokabulara ili matematike, zatim za opuštanje i fokusiranje ili za razbuđivanje u jutarnjim satima.

                                                                                                                                                                  Učiteljica Ivana

 

   

 

                                   

 

 

 

"PROMET U GRADU"

                                                        TERENSKA NASTAVA

11. 5. 2017.  2. a, 2. b i 2.c razred  su zajedno sa svojim razrednicama bili na terenskoj nastavi „Promet u gradu“. Obišli su obnovljenu i dograđenu Zračnu luku dr. Franje Tuđmana koja nas je oduševila svojom veličinom i zanimljivom arhitekturom- instalacijom cijevi koja imitira pašku čipku. Autobusni kolodvor Zagreb i Zagrebački Glavni kolodvor su uvijek živopisne destinacije. Neki učenici su po prvi puta bili na tim mjestima jer svi najčešće putuju osobnim automobilima tako da im je ovo bilo zanimljivo iskustvo, ali i  zorna, avanturom ispunjena nastava. Vjerujem da će sada s lakoćom usvojiti gradivo o prometu.

                                                                                    Učiteljica Kristina Posarić

 

47. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

                 

9. svibnja 2017. u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću održan je 47. poetski susret djece Zaprešića pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Knjižnica grada Zagreba. Ovaj događaj je motivator velikom broju djece Zaprešića i okolice za stvaranje dječje poezije na dijalektalnom i književnom izričaju, a ujedno se na taj način njeguje pjesnički izričaj učenika.

Iz PŠ Laduč poslano je nekoliko radova na kajkavskom narječju koje su učenici sročili u školi. Na internetu smo istraživali značenje riječi, učili smo riječi pravilno izgovarati i ispisivali smo ih na kajkavskom narječju na ploču. Učenici su ih zatim odabirali, poigrali se njima, pisali stih po stih i na kraju su stvorili iznimno zanimljive pjesme. Njihov trud polučio je uspjeh. Pjesma „Valentinovo“ Nike Matasa iz 3.c razreda objavljena je u Zborniku, a pjesma Davida Šube iz 4.c razreda, „Dečecova zima", je također objavljena u Zborniku, a i proglašena je najboljom pjesmom na kajkavskom narječju te je osvojila prvu nagradu! David je osim priznanja i Zbornika dobio i vrijedan dar. Od stotinjak pristiglih uradaka, odabrano je dvadeset pjesama koje su tiskane u Zborniku, a njihovi autori su ih odrecitirali ili pročitali na svečanosti u knjižnici.

Obradovao nas je uspjeh naših učenika jer su to bili njihovi samostalni pjesnički pokušaji pisanja na kajkavskom narječju i tim više jer David, a i njegova učiteljica Ivana Košnjar Brnjas govore „čistom“ štokavštinom i žive u ovom kraju tek nekoliko godina.

                                            učiteljice Kristina Posarić i Ivana Košnjar Brnjas

   

 

 

 

IZLET TREĆAŠA U KRAPINU

                                                      Na izletu

Krajem travnja, treći razredi su realizirali cjelodnevni izlet u Krapinu. Posjetili smo Muzej krapinskih neandretalaca, Trški vrh, franjevački samostan s crkvom sv. Katarine i knjižnicom. U šetnji Krapinom omela nas je kiša koja nas je pratila i kroz cijelu Krapinsko-zagorsku županiju pa smo neplanirano završili u Konjičkom klubu Trajbar Team gdje smo se u maniru pravih izletnika zasladili sladoledom i dobro istrčali.

                                                                                                                                                    Učiteljica Kristina

Komentari učenika

Na izletu mi je bilo super. Sviđa mi se to što smo vidjeli kosti dinosaura. Zanimljivo mi je to što smo vidjeli svemir prije 14ooo ooo ooo godina. Jako mi se sviđa što smo išli u Trajbar Team. Bilo mi je super i nadam se da ćemo opet ići na tako zabavan izlet.

                                                              Niko Matas, 3.c

Na izletu mi je bilo super. Najzanimljivije mi je bilo u muzeju. Gledali smo kratak film o životu pračovjeka. Iznenadila sam se kada sam vidjela kosti dinosaura. Tako mi je bilo zanimljivo da bih tamo mogla biti cijeli dan. To mi je bio najbolji izlet na kojem sam bila.

                                                           Petra Čleković, 3.c

   

         

MOJOJ MAJCI... HVALA

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

U zapadnom svijetu uspostavljen je u 20. stoljeću. Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis godine 1865. organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

Moja mama je draga. Ljuti se na mene samo kad napravim nešto blesavo i neprimjereno. Dobra je i u kuhanju. D. Š.

Moja mama je kao detektiv. Voli stalno znati gdje sam i s kim. Blaga je i svestrana. "Hobi" joj je spremanje. A. M.

Mama! Poručujem ti da sam jako pristojan. Volim pomagati tati. O tebi mislim da si dobra, a nekada i stroga. Znam da me voliš. A. Z.

Moja mama je svestrana. Jako je stroga, ali ne znam zašto. Ipak je najbolja na svijetu. K. K. 

 

 

"SAJAM MOGUĆNOSTI" U KRAJU DONJEM
U današnje vrijeme djeca sve ranije konzumiraju opojne droge i ostala sredstva ovisnosti. Već u ranijoj dobi prisutni su vandalizam, vršnjačko nasilje i drugi oblici rizičnog ponašanja. S ciljem prevencije zlouporabe, održan je "Sajam mogućnosti" u sklopu programa pod nazivom "Zajedno više možemo", čija je svrha također i razvijanje povjerenja između djece i policije.
Ove godine „Sajam mogućnosti“ održan je u 12. svibnja u Kraju Donjem u organizaciji Općine Marija Gorica, Policijske uprave Zagrebačke, Policijske postaje Zaprešić s Gradom Zaprešićem i okolnim općinama s ciljem uključivanja što većeg broja djece u izvannastavne aktivnosti. Na sajmu je sudjelovalo petstotinjak učenika četvrtih razreda iz 11 osnovnih škola s područja Grada Zaprešića i Općina Brdovec, Bistra, Dubravica, Luka, Jakovlje, Pušća i Marija Gorica. Službeno otvaranje održano je u 10 sati. Na „Sajmu mogućnosti“ predstavili su se razni športski klubovi, kulturno-umjetnička društva i druge udruge s područja PP Zaprešić, a djeci je prezentiran i rad policije. Učenici i učenice su sve aktivnosti popratili s velikim oduševljenjem i s nestrpljenjem su čekali utrku i proglašenje dobitnika nagrade igre „Pronađi me“. Za uspomenu, sudionici Sajma su dobili majice i kemijske olovke.
                                                                                                            učiteljica Ivana
   
   
   
                                
DAN ŠKOLE

28. travnja 2017. prigodnim programom smo svečano proslavili Dan škole. U programu su sudjelovali i učenici PŠ Laduč pjesmom Ah što volim (J. S. Bach). 2. c i 3. c razred otpjevao je navedenu pjesmu uz pratnju profesora K. Kneževića na sintetizatoru zvuka, a učenici 4. c razreda su tekst iste pjesme odrepali (aranžman profesora Kneževića). Svi učenici su se veoma trudili, marljivo uvježbavali izvedbu i što je najvažnije, pritom su se jako zabavljali.   

                                                                                                          učiteljica Ivana

 

   

IZLET ČETVRTAŠA U OGULIN I KARLOVAC

Dugoočekivani cjelodnevni  izlet u Ogulin i Karlovac nismo mogli dočekati. Danima smo o njemu razgovarali i stvarali plan puta. Tog jutra, 26. travnja 2017., s nestrpljenjem smo gledali kroz prozor ne bismo li vidjeli dolazak autobusa. „Došao je!“, viknuli su četvrtaši i u trenu su pred vratima čekali svoju učiteljicu. Vozač i turistička pratiteljica iz agencije RTA d.o.o. srdačno su nas pozdravili i zajedno smo se, licenciranim turističkim autobusom, zaputili u matičnu školu po naše prijatelje.  

Prvo odredište je bio grad Ogulin. Pitomi grad se nalazi u središtu Hrvatske, u Karlovačkoj županiji, na pola puta od Zagreba do Rijeke, između nacionalnog parka Plitvička jezera (s juga), šumovitog Gorskog kotara (sa sjeverozapada) i sjevernog Jadrana (sa zapada). Nastao je u prostranoj kotlini kojom teku dvije rijeke: Dobra i Zagorska Mrežnica. To je ujedno i rodni grad naše najznačajnije hrvatske spisateljice bajki Ivane Brlić - Mažuranić. Njoj u čast otvoren je jedinstven u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje, koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo, Ivanina kuća bajke. Uz stručno vodstvo, razgledali smo stalni izložbeni postav muzeja i upoznali se s radom i životom književnice.

   

   

 

                 

Prošetali smo gradom i zaustavili se kod Đulinog ponora ili Dobrinog ponora (ponor ponornice Dobre). Kanjonom svoj tok završava rijeka Dobra. Ova rijeka ponire ispod kamenih i strmih litica u ogromnom otvoru: Đulin ponor se sa spiljom Medvedicom nastavlja u najduži speleološki objekt Hrvatske. Do sada je istražen čak 15 701 metar sustava. Svima je veoma zanimljiva bila legenda o nastanku imena ponora. Ponor je dobio ime po mladoj djevojci Đuli koja je u 16. st. živjela u Ogulinu. Legenda kaže da su Đulu roditelji obećali starijem plemiću za ženu. U to doba su se vodile velike bitke sa Turcima, te je u Ogulin stigao mladi krajiški kapetan Milan Juraić. Milan je branio frankopansku utvrdu u Tounju. Prema legendi, Milan i Đula su se zaljubili na prvi pogled. No, Milan je smrtno stradao u jednoj od bitaka sa Turcima. Čuvši za tu vijest, Đula se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor rijeke Dobre, te od tada Ogulinci zovu taj ponor Đulinim ponorom.

 

Nakon razgledavanja grada, saznanja o novim informacijama i igre, uputili smo se prema jezeru Sabljaci, akumulacijskom jezeru nastalom na toku Zagorske Mrežnice. Ovo jedanaesto jezero po veličini u Hrvatskoj mnogi zovu "ogulinskim morem" (170 ha).

 

U restoranu uz jezero smo imali organizirani ručak nakon kojeg smo se zaputili u Karlovac, grad na četiri rijeke. Tamo se smjestio unikatan i poseban slatkovodni akvarij Aquatika –  jedinstveni koncept akvarija koji nam je pružio osjećaj pravog putovanja rijekom – od njenog izvora, preko podzemlja pa do ušća. Aquatika se prostire na oko 3.000 kvadratnih metara koji prate tok „tipične“ krške rijeke, počevši s izvorom na trgu, a potom spuštajući se u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. U njemu smo mogli vidjeti više od 100 vrsta riba te čak 40 endemskih vrsta raspoređenih u 25 akvarija. Sveukupno se radi o gotovo 5.000 živih jedinki, čija masa premašuje jednu tonu. Uslijedila je šetnja gradom kojeg krase mnogobrojni parkovi i zelene površine, zbog čega Karlovac nosi epitet "grad parkova". Građen je po zamisli idealnog renesansnog grada u obliku šesterokrake zvijezde sa središnjim trgom i ulicama koje se sijeku pod pravim kutom. Učenici su imali priliku snalaziti se u prostoru pomoću plana grada, a cilj je bio doći do Trga bana Jelačića.

Iako vidno umorni, učenici su bili zadovoljni što su naučili nešto novo, ponovili nastavno gradivo, družili se i igrali.

                                                                                                                                            učiteljica Ivana

 

   

 

GUŠČARICA JANICA- LIKOVNA IZLOŽBA U SLAVONSKOM BRODU

Odjel dječjeg likovnog stvaralaštva Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, u suradnji s Upravnim odjelom društvenih djelatnosti grada Slavonskog Broda, organizirao je proljetnu likovnu izložbu učeničkih radova, kao dio otvorenja tradicionalnih  Dječjih svečanosti „U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ“. Tema i nadahnuće ovogodišnje likovne izložbe učeničkih radova osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom „Guščarica Janica“ je priča „Kako je Guščarica Janica dospjela u školu“ iz zbirke „Srce licitara“ Ivane Brlić-Mažuranić objavljene 1905. godine.

Naša škola je dobila poziv za sudjelovanje kao i mnoge škole iz svih županija Lijepe naše, a mi smo se odlučili odazvati na poziv. Na satovima izvannastavne aktivnosti, iliti Vesele radionice u PŠ Laduč, učenici su izradili likovne radove. Nakon pročitane priče svatko je mogao odabrati što će prikazati. Nastalo je jedanaest likovnih uradaka (kombinirana likovna tehnika). Učiteljica Ivana i ja smo odabrale sedam radova, koliko je bilo uvjetovano, a ti su radovi poslani na natječaj.

Pred proljetne praznike smo dobili obavijest kako je među 18 najboljih radova iz cijele Republike Hrvatske i rad učenika 3. c razreda Nike Matasa te smo pozvani na otvorenje izložbe i preuzimanje nagrade 24. travnja 2017. u Slavonski Brod. U Slavonski Brod su se zaputili Niko, njegova majka Blaženka i moja malenkost. Svečano otvorenje je bilo jednostavno i odisalo je toplinom. Ostala sam osupnuta ljepotom radova i darovitošću njihovih autora te kreativnošću istih. Bila je to smotra od 314 pregledno posloženih radova, gdje se nalazilo i sedam radova učenika naše škole. Radovi su plijenili pažnju kompozicijom, bojom, teksturom ili stilom. Svi nagrađeni učenici, mentori i osnovne škole, dobili su zahvalnice i katalog izložbe kojom će cijeli događaj ostati zapamćen.

Po završetku turistički smo prošetali Slavonskim Brodom čiji je korzo bio okupan suncem i osmjesima smirenih šetača.

                                                                                                        učiteljica Kristina P.

NIKO MATAS, 3. C (jedan od 18 nagrađenih radova od ukupno 314 likovnih radova iz cijele Republike Hrvatske)

 

 

STIGLO JE PROLJEĆE! OČISTIMO OKOLIŠ!

Jedva smo dočekali da nam SUNCE pokuca na prozor i pozove nas u prirodu. Zrake su nas mamile na igru i uživanje na svježem zraku u parkiću i  igralištu, a mi, prijatelji iz 2.c, 3.c i 4.c razreda smo prirodi uzvratili tako da smo ju očistili od neželjenog smeća i zasadili smo novo bilje.

 

 

 

SRETAN USKRS, UZ OBILJE MIRA I BLAGOSTANJA, DJELATNICIMA ŠKOLE, UČENICIMA I NJIHOVIM NAJMILIJIMA ŽELE UČITELJICE I UČENICI PŠ LADUČ.

Željka Horvat-Vukelja i maštovite (sliko)priče

23. ožujka bili smo domaćini književnog susreta koji je organizirala knjižničarka Katarina Š. Posjetila nas je poznata spisateljica za djecu, urednica Modre laste koja piše i za Smib, Željka Horvat-Vukelja.  Njezine (sliko)priče, igrokazi ili pričokazi, kako ih ona naziva, oduševili su djecu od prvog do četvrtog razreda čiji je smijeh odzvanjao sportskom dvoranom, ali i ostatkom škole. Spisateljica je pomoću maštovitih rekvizita smještenih u čarobnoj torbi- Ljubici Torbić, izvela scenske igre u kombinaciji s pripovijedanjem. Ključne uloge odigrali su učenici koji su stvarajući posebne scenske prikaze zabavili sebe, a i sve gledatelje.

učiteljica Ivana

 

 

ČITANJE JE SANJANJE OTVORENIH OČIJU

Čitanje lektire je u današnje vrijeme, gdje djeca velik dio vremena provode u „društvu“ tehnologije, postalo opterećenje, zagonetka i prisila. Često se tada odlučuju na lakše načine postizanja cilja. Lektire prepisuju s interneta, od starije braće, sestara, lektire čitaju i pišu roditelji...

Svakom učitelju je izazov iz mjeseca u mjesec pridobiti učenike i pokazati im važnost zbližavanja s knjigom. Koliko god teško bilo, treba svakodnevno njegovati jezičnu komunikaciju jer ona učenicima omogućuje ovladavanje sadržajima svih nastavnih predmeta. Čitanje je temeljna jezična djelatnost, a učitelj kao virtuoz u svome razredu treba neprestano pronalaziti načine kako da učenike zainteresira i motivira da čitaju i aktivno sudjeluju u radu. Nije dovoljno učenicima samo spomenuti lektiru koju trebaju pročitati i napisati ju do zadanog datuma, nego im reći razlog zašto ju čitaju. Treba povezati radnju, likove, mjesto događanja i ostale sastavnice lektirnog djela sa stvarnim životom te treba sadržaj učiniti zanimljivim. Neka im pouka djela bude smjernica.

Neprestano svojim učenicima govorim kako se čitajući vinemo u drugi svijet, svijet mašte gdje sami stvaramo novi svijet. Također im napominjem da uvijek knjigu prvu pročitaju, a tek onda pogledaju film nastao prema književnom predlošku.

Kako bi učenicima čitanje lektirnog djela Družba Pere Kvržice (Mato Lovrak) bilo zanimljivije i primamljivije, na sat Hrvatskog jezika pozvali smo dragu nam knjižničarku Katarinu Š. Ona je održala motivacijski sat za čitanje lektire. Učenici su nešto novo naučili, zabavili se, kreativno djelovali i s oduševljenjem prionuli čitanju.

učiteljica Ivana

 

   

   

 

 

ČETVRTAŠI U POLICIJSKOJ POSTAJI ZAPREŠIĆ (MAH-1)

Učenici četvrtih razreda naše škole su u pratnji svojih učiteljica, pomoćnice u nastavi i defektologinje 13. ožujka 2017. posjetili Policijsku postaju Zaprešić. Kontakt policajac Tomislav Majcen srdačno nas je dočekao i upoznao s radom policijske postaje. Nakon razgledavanja, predstavljen nam je program "MOGU, AKO HOĆU 1" ili MAH-1. Putem prezentacije, objašnjenja kontakt policajca i dobivene brošure učenici su osviješteni o posljedicama konzumiranja alkohola i opojnih droga čija uporaba može dovesti do vandalizma. Ovom hvalevrijednom preventivnom akcijom Ministarstva unutarnjih poslova želi se potaknuti zbližavanje i bolja suradnja s policijom te osvještavanje spoznaja mladih ljudi.

 

 

Dan žena

Povodom Dana žena željeli smo naše majke, bake ili tete razveseliti malim darom i pritom im zahvaliti na svemu što čine za nas. Naše vrijedne ruke izrađivale su narukvice od plastičnih boca i papira. Zabavili smo se i razgovarali o važnosti dragih nam ženskih osoba.

učiteljica Ivana

   

Stihovi pjesama o prijateljstvu u OŠ Pušća

6. ožujka 2017. U OŠ Pušća održani su XXX. susreti Ivice Kičmanovića i 32. dani Ante Kovačića u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću. Uz odlične domaćine koji su izveli dramu Antigona i počastili nas izvedbama nekoliko prigodnih skladbi na gitari i saksofonu, čuli smo dirljiva i sadržajna obraćanja predsjednika i urednika Ogranka koji su naglasili važnost poticanja stvaralaštva u našem zavičaju. Zahvalili su nam na sudjelovanju i zatim, po školama, podijelili nagrade učenicima i mentorima.

Zadivio nas je ovogodišnji primjerak Zbornika čiji su tekstovi bili na temu prijateljstva. Svaka se škola predstavila jednim literarnim radom, a naša Petra Čleković iz 3. c razreda je odvažno i bezprijekorno odrecitirala svoju pjesmicu Moja najbolj prijateljica i izmamila osmijeh na lice svim prisutnima. Osim nje, iz Laduča je nagrađen i Niko Matas za pjesmu Moj najbolji prijatelj.

Smotra je hvalevrijedan događaj gdje naši učenici mogu iskazati svoju vrijednost u literarnom i likovnom području i ujedno je velik poticaj za buduća ostvarenja.

Učiteljica Kristina Posarić

   

            

O, kako nam je veselo bilo na fašnički dan!
Batman, gusari, doktorica Pliško, opasni likovi iz igranih filmova, kaubojka... Svi oni su 28. veljače zavladali PŠ Laduč i sa svojim veseljem, igrom i plesom pokrenuli lavinu pozitivne energije. Uživali su sa svojim učiteljicama, kaubojkom i Ivanom Brlić-Mažuranić, koje su ih vodile kroz razne aktivnosti. Jedna od aktivnosti je bila poslušati tekst priče „Kako je guščarica Janica dospjela u školu“ i likovno se izraziti na zadanu temu. Priču je čitala učiteljica u ulozi književnice Ivane Brlić-Mažuranić. No, taj dan ne bi bio potpun da se učenici nisu zasladili ukusnim krafnama. Nakon nastave su puni dojmova krenuli svojim domovima i u mislima su se već pripremali za poslijepodnevni obilazak kuća svoga kraja.
učiteljica Ivana

 

 

POSJET HRVATSKOM POVIJESNOM MUZEJU

Nakon što smo posjetili kazalište Trešnja i pogledali predstavu Domaća zadaća (Ivan Kušan), zaputili smo se prema Hrvatskom povijesnom muzeju koji se nalazi u Matoševoj ulici 9 na Gornjem gradu u Zagrebu. U povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog (1816. – 1889.) Hrvatski povijesni muzej i Gradski muzej Varaždin priredili su izložbu „Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta“, koju smo imali prilike razgledati. Budući da je u tijeku obrada nastavnoga sadržaja o povijesti Hrvata iz nastavnoga predmeta Priroda i društvo, učenici su uz stručno vodstvo tijekom razgledavanja i tijekom radionice ponovili i utvrdili nastavne sadržaje na zanimljiv i kreativan način.  

16. 2. 2017.

učiteljica Ivana

   

 

 

 

  

 

DOMAĆA ZADAĆA U GRADSKOM KAZALIŠTU TREŠNJA

Da je u životu potrebno cijeniti pravdu, poštenje i marljivost, a da su u laži kratke noge uvjerili su se učenici 4. razreda gledajući predstavu „Domaća zadaća“ nastalu prema djelu poznatoga književnika Ivana Kušana.

Ivan Kušan je radnju smjestio u šezdesete godine prošloga stoljeća u Zagrebu. Cijela galerija živopisnih likova - dječaka i djevojčica, roditelja i nastavnika, tvorničkih radnika, direktora, redarstvenika, gostioničara i slastičara ispunjavaju ovu predstavu bogatstvom svojih osobnosti dok nam sam roman-predstava govori o tome kako i mala prijevara, mala laž može pokrenuti lavinu nepredvidljivih i neočekivanih događaja.

16. 2. 2017.

učiteljica Ivana

        

   

 

                            

 

Bilo je to na Valentinovo

Veljača odiše tonovima ljubavi... U 4.c smo odlučili ljubavne note udahnuti u nastavne predmete.

   

   

 

 

TERENSKA NASTAVA 3.C

24. 1. 2017., na izrazito hladni utorak bili smo na terenskoj nastavi u Zagrebu s 3.a razredom i njihovom učiteljicom Mirom Brgles. Nismo bili potpuni jer nam je izostala naša Lucija koja se oporavlja od vađenja mandula. Cilj nam je bio obići HNK kao značajnu zagrebačku kulturnu ustanovu, vidjeti i prostorije koje nisu dostupne običnim pučanima, spoznati tko sve sudjeluje u nastanku predstave, odslušati i odgledati reprezentativne dijelove poznatih opera, drama... Obišli smo garderobe glumaca, plesača, pogledali gdje vježbaju balerine, uživali smo u svečanom zlatnom salonu i foajeu kojim su nekada šetale dame i gospoda. Bili smo izrazito sretni što nas je vodila stručna i ljubazna djelatnica jer bi se inače izgubili u tom labirintu prostorija. Ona nam je ispričala kako je nastalo HNK. Poslije obilaska ostali smo zatečeni raskoši kazališta- pozornicom, gledalištem, bogatim crvenim i zlatnim ukrasima u baroknom stilu, balkonima, lođama... Žamor srednjoškolaca koji su s nama popunili gledalište vratio nas je u stvarnost. Prigušena svijetla, najava voditeljice i predstava je počela. Izredali su se poznati umjetnici: baletani, glumci i pjevači popraćeni orkestrom iz rupe u podnožju pozornice. Gromoglasnim pljeskom nagradili smo njihove izvedbe i puni utisaka napustili kazalište. Na povratku smo prošetali Donjim gradom, uočili nekoliko značajnih građevina, kipova, trgova i napola smrznuti uputili se prema Importane centru i našem povratničkom vlaku.
                                                                                                                                            
Učiteljica Kristina Posarić                                                                                                                                              

   

 


Evo i dojmova naših triju učenika.

PETRA ČLEKOVIĆ: "Prvo smo krenuli u obilazak HNK-a koji je predivno uređen. Iznenadila sam se kada sam prošla tunelom ispod glavne ceste. Tunel je vodio u drugu zgradu. Gledali smo predstavu. Najviše mi se svidjelo završno kolo iz predstave Ero s onoga svijeta. Moram priznati, ovo mi je bio najbolji izlet na kojem sam bila!"

NIKO MATAS: "Na terenskoj nastavi u Zagrebu posjetili smo HNK i gledali nekoliko kraćih predstava. Najviše mi se svidjela predstava Žena jer je glumila ženu zvijer i to je bilo jako smiješno i zanimljivo. Kad smo se vraćali na vlak vidjeli smo nekoliko kipova."
LEONARD CVIJA: "Na terensku nastavu smo išli 24. 1. 2017. Bilo je hladno i oblačno. Nikov djed nas je dovezao do stanice Savski Marof. Tamo je vlak došao i učiteljica je došla njime. Mi nismo vidjeli ostale trećaše. Oni su bili u čekaonici. Prepali smo se. Kad smo se okupili, krenuli smo i došli na Glavni kolodvor. Šetali smo pola sata do HNK-a i nisam znao da HNK ima tunel ispod ceste. Taj tunel vodi do druge zgrade. Jako su mi se svidjeli dijelovi predstave. Taj HNK je super i bilo mi je super."
 

UREĐENJE HODNIKA I ZBORNICE

Vrativši se sa zimskih praznika, dočekalo nas je ugodno iznenađenje. Naša školica je odisala svježinom. Potpuno su uređeni hodnik i zbornica! Oduševljenje nisu mogli kriti kako učenici, tako i učiteljice. Svaka pohvala organizatorima i izvršiteljima. Veoma se veselimo i budućim poduzetnim koracima.

16. 1. 2017.

učiteljica Ivana

 

 

ZIMSKI PRAZNICI SU PRED VRATIMA

Kviz, natjecanje, nagrade, druženje, čašćenje, smijeh i pjesma obilježili su zadnji nastavni dan prije zimskih praznika. Ozarena lica, prijateljski pogledi i dobro raspoloženje vladali su toga dana našom školicom.

23. 12. 2016.

učiteljica Ivana

   

 

BOŽIĆNA ŽELJA

Već stara i uhodana ekipa četvrtaša sa svojim učiteljicama i asistenticom u nastavi 22. prosinca 2016. uživali su u dječjem mjuziklu Božićna želja u Gradskom kazalištu Žar ptica u Zagrebu. Učenici su imali priliku spoznati kolika je važnost obitelji i njihova fizička prisutnost, a da materijalno ne zamjenjuje niti kupuje ljubav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOŽIĆNA I NOVOGODIŠNJA RADIONICA

Nakon roditeljskog sastanka 2., 3. i 4. razreda, učenici i njihovi roditelji okupili su se u učionici 4. c razreda kako bi se međusobno družili i zabavili izrađujući prigodne božićne i novogodišnje ukrase. Izrađene predmete su radosni ponijeli svojim kućama.   

20. 12. 2016.

 

 

   

 

   

 

 

Zvončići zvone na sav glas i uveseljavaju sve nas

Vjerujemo da je svima mjesec prosinac najsvečaniji, najveseliji i nekako srcu najdraži. Imamo potrebu neprestano činiti dobra djela, razveseljavati druge i širiti ljubav. Bezgranična ljubav i toplina posebno su prožete tih dana našom školicom koju svi veoma volimo i koju želimo „oživiti“ našim radom, vrijednim ručicama i kreativnim idejama.

 

 

Sveti Nikola je stigao u Laduč (5. 12. 2016.)

Svake godine, pred sam njezin kraj, u naš Laduč stiže sveti Nikola. To nije bilo koji Nikola, već onaj koji darove dijeli i sve nas jako veseli. U suradnji s Mjesnim odborom veselo smo dočekali dragog nam sveca te smo njega i sve mališane našeg kraja u društvenom domu razveselili prigodnim programom.

učiteljica Kristina


  

  

STOJI GRAD - VUKOVAR

Danas se u mnogobrojnim školama obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Vukovar je u Domovinskom ratu dao najveću žrtvu nastanku slobodne Hrvatske. Ljudima, koji su se borili i dali svoje živote za slobodu, se divimo, a GRAD HEROJ uzdižemo. Profesorica Sandra Debogović s učenicima osmog razreda pripremila je prigodan program prilikom kojeg su se svi mogli duboko zamisliti i u tišini odati počast žrtvama. 

učiteljica Ivana

 

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Raskoš boja, obilje plodova i zamaman miris ukusnih kruščića, peciva i kolača i ove godine tražio nas je sa stola dok smo mi održavali priredbu, dana 19. 10. 2016. Pjevali smo, recitirali, glumili i sve to u čast- jesenskih plodova i kruha. Postali smo svjesni koliko truda, rada i čudesa treba da od malog zrna pšenice nastane fini proizvod. Naši uzvanici: gospodin ravnatelj, gospodin pedagog, roditelji, bake, sestre i braća su sve popratili pljeskom. Gospodin svećenik je blagoslovio nas i sve blagodati te smo svi veselo prionuli gozbi i druženju. 

učiteljica Kristina

                                       

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

     

 

 

 

NAŠ BREŽULJKASTI KRAJ, NAŠ DRAGI ZAVIČAJ

Učenici 4.a, 4.b i 4.c razreda u pratnji učiteljica i asistentice u nastavi organiziranim prijevozom uputili su se u obilazak brežuljkastog kraja, kraja u kojem žive. Terenskom nastavom smo obuhvatili sve značajke brežuljkastog kraja vezanog uz nastavno gradivo unutar nastavnog predmeta Priroda i društvo. Ciljevi terenske nastave bili su: učenje otkrivanjem u neposrednoj životnoj stvarnosti u kojemu se učenici susreću s prirodnom i kulturnom okolinom, ljudima koji u njoj žive i koji su utjecali na okolinu, uočavanje obilježja reljefa brežuljkastih krajeva, upoznavanje s osnovnim gospodarskim djelatnostima, uočavanje izgleda naselja i upoznavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti u našem zavičaju.

Vozeći se prema Mariji Gorici, učenici su uživali u prirodnim ljepotama brežuljkastoga kraja. Prva stanica bila je posjet parku u kojem se nalazi spomenik učenicima koji su poginuli u teškoj prometnoj nesreći 1989. godine. Uz zapaljenu svijeću i tihu molitvu odali smo im počast. Nakon toga razgledali smo spomenik nulte kategorije, baroknu crkvu Blažene Djevice Marije od Pohoda iz 16. stoljeća koja nas se dojmila svojim bogatstvom detalja. Neposredno uz crkvu nalazi se mjesno groblje na kojem smo uz veliki križ zapalili svijeću za sve umrle. Zaputili smo se prema Svetom Križu (Brdovečkom). Učenici su promatrali izgled zavičaja (brežuljke), biljni svijet (listopadne šume), vidjeli su da su zemljišni posjedi maleni i usitnjeni i na njima stanovništvo uzgaja različite poljoprivredne kulture za vlastite potrebe i za prodaju, spoznali su da se stanovništvo manje bavi ratarstvom, a više vinogradarstvom i voćarstvom...

U Svetom Križu, na groblju, odali smo počast Stjepanu Jakševcu. Pročitana je njegova biografija, učenici su recitirali nekoliko njegovih poznatih pjesama te smo otpjevali pjesmu Ima jedan razred, koja je svima draga. Posjetili smo kuću još jednog poznatog književnika našega kraja, Ante Kovačića. Ono što je učenike najviše veselilo je poseban muzej na obiteljskom imanju. Muzej sadržava mnoštvo predmeta koje su koristili naši predci (stare šivaće mašine, pegle, poljodjelne strojeve i alate, šljemove...). Obitelj nas je srdačno dočekala i ugostila te im neizmjerno zahvaljujemo.

Radosni i prepuni dojmova uputili smo se svojim kućama, a u mislima smo još uvijek lutali po brežuljcima.

učiteljica Ivana Košnjar Brnjas

10. studenoga 2016.

 

 

 

 

 

Volimo životinje i brinimo o njima! 4.c

Poznato je da životinje imaju pozitivan utjecaj  na čovjeka, a krasi ih i neizmjerna i iskrena ljubav koju pružaju ljudima. Stoga, kako bolje obilježiti njihov dan, nego u druženju s njima.

Prvo smo u CineStar Areni u Zagrebu gledali dokumentarni film U morskim dubinama. Posebnost je bila u tome što smo dokumentarni film doživjeli trodimenzionalno, pomoću 3D naočala. Nakon projekcije smo se zaputili prema Zoološkom vrtu gdje smo sudjelovali u edukativnoj radionici pod nazivom "Poseban kao životinja". Edukatorica Maja nas je informirala o osnovnim obilježjima različitih životinjskih vrsta. Saznali smo čiji su zubi oštriji- boljojeda, svejeda ili mesojeda, tko sve diše plućima, a tko škrgama, zašto biljojedi imaju puno duže probavilo u odnosu na mesojede... Na kraju predavanja je uslijedilo iznenađenje. Tko je želio, mogao je dotaknuti mliječnu zmiju. To je bio poseban doživljaj. Prošetali smo Zoološkim vrtom, razgledali životinjske i biljne vrste, saznali nešto novo o njima, te uživali u predivnom danu.

Sve što je lijepo, nažalost kratko traje pa tako i vrijeme provedeno na terenskoj nastavi.

Učiteljica Ivana Košnjar Brnjas

4. 10. 2016.

 


 


 

 

 

 

 

IZVORNO IME: Under the sea 3D IMAX (U morskim dubinama)

REDATELJ: Howard Hall  

ŽANR: dokumentarni

Narator: Marko Makovičić

TRAJANJE DOKUMENTARNOG FILMA: 40 minuta  


SADRŽAJ FILMA:

„Nevjerojatna avantura sve gledatelje vodi na vrlo egzotične i izolirane podvodne lokacije, uključujući južnu Australiju i Novu Gvineju u Indopacifičkoj regiji, te omogućava upoznavanje, gotovo licem u lice, s nekim od najmistrioznijih stvorenja koja žive u podmorju. Gledajući ovaj film gledatelji imaju priliku na vrlo zabavan i inspirativan način istražiti prirodne ljepote oceana kao i utjecaj globalne promjene klime na ova jedinstvena staništa. Suvremenom 3D tehnologijom, gledateljima je omogućeno da zajedno sa svim stanovnicima oceana, koji kao da plutaju po cijeloj kino dvorani, aktivno uplove u ovu podvodnu avanturu...“

USKRSNO GNIJEZDO

19.3.2013 na satu likovne kulture Izrađivali smo uskrsno gnijezdo. Podijelili smo se u 2.grupe (svaka je grupa dobila zadatak što donijeti od kuće-pribor).

1.grupa radila je gnijezdo od pruća. Pleli smo grančice i spajali ih špagom.U gotovo gnijezdo stavili smo slamu. 

2.grupa je izrađivala pisanice koje  smo stavili u gnijezdo.

  

 

DANI KRUHA 2012.

DANI KRUHA

I opet je škola u Laduču već po tradiciji zamirisala omamljujućim mirisima svježe ispečenih kruščića, peciva, kolača, mirisnih jabuka, dunja i ostalih plodova jeseni. Je, i ove godine je stigla jesen. Nakon sušnog, vrućeg ljeta oduševila nas je svojim raskošnim, šarenim izobiljem.

Njeni plodovi pod dirigentskim palicama vrijednih baka, mama, dječjih ručica, ali i ponekog tate pretvorili su se u izazovne proizvode posložene u kutku škole. Te srijede, 17. listopada 2012. uzbuđenje koje je kolalo školom u mah je došlo do vrhunca. Lica puna iščekivanja, veselja, straha poredala su se uz stolove i pred malobrojnim gledateljima pokazala svoj trud recitirajući, pjevajući ili čitajući svoje uloge, znajući da ih nakon ove muke čekaju slasni, blagoslovljeni zalogaji. Da im je prijalo, vidjelo se po stalnim šetnjama do stola, zadovoljnim osmjesima i teškom odlasku kući. Sljedećeg dana pohodili su s veseljem školu znajući da se stol još nije ispraznio i da ih čeka raširenih ruku.

 Dan kruha u ovom mjesecu kad obilježavamo plodove zemlje jedan je od njihovih najdražih dana. Nije teško pogoditi zašto.

SVETI NIKOLA

5. prosinca u našoj staroj školi održana je priredba povodom blagdana Svetog Nikole. Kao i svake godine okupilo se mnogo razdragane djece. Učenici Područne škole Laduč izveli su kratak program uz pomoć učenika viših razreda iz Prigorja Brdovečkog. Nakon programa stigao je i dugo očekivani sveti Nikola u pratnji zločestog krampusa. Pošto su sva djeca tijekom čitave godine bila dobra za krampusa nije bilo posla. Sveti Nikola veseloj je djeci podijelio zaslužene darove.

TERENSKA NASTAVA - ZAGREB

         

U četvrtak 1.12.2011. učenici 3. razreda naše škole posjetili su Zagreb - središte naše županije. Uz pomoć vodiča i učiteljica obišli su i razgledali zagrebačke znamenitosti - kulu Lotrščak, Markovu crkvu, Crkvu svete Katarine, vidjeli zgradu Hrvatskog sabora, Kamenita vrata, vozili se uspinjačom, točno u podne čuli grički top, posjetili Muzej grada Zagreba, tržnicu Dolac, razgledali zagrebačku katedralu...Prepuni dojmova oko 1430 vratili su se natrag u školu.

 

U KAZALIŠTU

U petak 28. listopada 2011. godine učenici 3.razreda zajedno sa učiteljicom Editom posjetili su zagrebačko kazalište "Trešnja". Sa svojim prijateljima iz 3.razreda uživali su u predstavi Čudnovate zgode šegrta Hlapića koja je nastala prema istoimenom djelu poznate spisateljice Ivane Brlić - Mažuranić.

DAN KRUHA U NAŠOJ ŠKOLI

 

Toga sedamnaestoga dana listopada naša je područna škola u Laduču odisala svečanim ugođajem. Pod vodstvom naše učiteljice Ružice i kuharice Vesne prostrli smo svečane stolove i na njima rasprostrli jesensko obilje voća, povrća i napose kruha, peciva i kolača. Slavili smo Dan kruha, te tako obične, svakidašnje, a opet čudesne sastavnice naše prehrane. U nazočnosti mjesnog župnika, našeg ravnatelja, pedagoga, defektologinje, učiteljica razredne nastave područne škole, nekolicine roditelja i dakako, svih učenika održali smo prigodnu priredbu. U prvom dijelu pjevanjem i recitacijama prizivali smo i prikazivali svo ono obilje polja, voćnjaka i vinograda koje nam donosi jesen. Slušajući, svatko je imao prigodu baciti pogled na prostrte stolove koji su zorno oslikavali sve rečeno i opjevano o jeseni. U drugom dijelu priredbe, koju su spretno i sabrano vodili naši učenici Antonijo i Ivan, recitacijama, pjevanjem i kratkim igrokazima dostojno smo uveličali kruh naš svakdanji. Sjetili smo se polja na kojima zrije žito, starog mlina na vodi, pekarnica i pekara, a u igrokazima o zaljubljenom kifliću i o neobičnoj pripremi bazlamače bilo je obilje povoda za srdačan, radostan smijeh. Na kraju je mjesbi župnik blagoslovio kruh i sve nazočne. Prepuni dojmova i ozareni tim blagoslovom, prišli smo stolovima i u slast kušali ponešto od svega što je bilo rasprostrto.

OBILJEŽEN DAN LADUČA

 

DI SMO DOMA?

 

DOMA SMO V NAJLIPŠEM KRAJU

DI KORUZNI KRUH I ŽGANCI DIŠIJU,

DI PURE, GUSKE I RACE LETIJU.

 

MOJ KRAJ,

MOJ NAJMILIJI LADUČ,

MOJA HRVATSKA ZEMLA,

 

NAJRAJŠI BI TI SRCE DAU!

                                                                nepoznati učenik, 1992.g.

Laduč je naselje duge tradicije življenja. 

Već dugi niz godina u mjesecu rujnu obilježava se Dan Laduča. Već tradicionalno, sve počinje malonogometnim turnirom, a završava nedjeljnom procesijom. Tako je bilo i ove godine. U nedjelju 11. rujna prekrasno sunčano jutro izmamilo je brojne mještane koji su se okupili oko raspela. Učenici naše Područne škole zajedno sa svojim učiteljicama uzbuđeno su čekali svečani trenutak kada će u procesiji krenuti prema kapeli svetog Leonarda. Uz prigodan program i prinošenje darova djeca su  sudjelovala u misnom slavlju koje je predvodio župnik.

SATNICAKONTAKT

ADRESA: Kolodvorska 31,

10 291 Prigorje Brdovečko


e-mail: ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr


Maja Bokunić, tajnica

Tel: 01/3397-305
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji
Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 5. 2011.

Ukupno: 401316
Ovaj mjesec: 1974
Ovaj tjedan: 674
Danas: 46

TražilicaKorisni linkovi
ODGOJ I OBRAZOVANJE

SIGURNOST NA INTERNETU

ZABAVNO I POUČNO


 

ON LINE ENCIKLOPEDIJA GRČKE MITOLOGIJE


PRIKAZ POSJETA

Flag Counter

  

 

 

 

 


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju