preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko

 > Naslovnica

Djeca u holokaustu – “Zvjezdice bez neba“

Autor: Katarina Šalinović, 27. 1. 2020.

Zahvaljujući edukaciji u Yad Vashemu i suradnji sa svjetskim centrom za  komemoraciju, dokumentaciju, istraživanje i obrazovanje o holokaustu, ova vrijedna izložba, spomen i opomena na strašni zločin nacističke Njemačke u vrijeme Drugog svjetskog rata nad židovskim narodom stigla je u našu školu kako bismo obilježili Dan sjećanja  na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti koji se obilježava 27. siječnja.

Poučavanjem o holokaustu učenici spoznaju težinu stradanja u ratu i kako bi se suzbilo ponavljanje ovakvih događaja u budućnosti.  Djeca više cijene mir i slobodu u kojoj žive, djetinjstvo u kojem se slobodno igraju, pjevaju, druže, uče…   

Za vrijeme holokausta židovske obitelji pretrpjele su veliko stradanje. Djeca su izgubila djetinjstvo.

Na ovoj izložbi, izbor crteža, pjesama, pisama i igračaka daju osjećajan i očaravajući pogled u živote židovske djece tijekom holokausta. Ovaj prikaz optimizma, pozitivnosti, kreativnosti i mašte demonstrira jedinstvenu sposobnost djece da se održe na životu unatoč tome što žive u neopisivim okolnostima.

Do kraja Drugog svjetskog rata ubijeno je oko šest milijuna Židova, među njima otprilike jedan i pol milijun djece. Mali postotak židovske djece preživio je holokaust.

Tijekom proteklog tjedna, učenici viših razreda pažljivo su, s puno suosjećanja i pažnje, pratili izlaganja i vođenje kroz izložbu. U goste su nam došli i učenici susjedne škole iz Šenkovca u pratnji njihove profesorice povijesti. Po završetku razgleda izložbe rješavali su zadatke uz pomoć digitalnog alata Kahoot gdje su svojim točnim odgovorima, porukama mira, ljubavi, prijateljstva, važnosti obitelji u njihovu životu pokazali da sav uloženi trud u pripremanju i realizaciji izložbe ima značajan doprinos u razvijanju tolerancije, prihvaćanju i poštivanju različitosti.    

Stručno vođenje na izložbi preuzeli su učenici: Petra Dodik i Gabriela Ilić iz 7. a, Lana Popović, Janko Andreić i Karlo Jagarčec iz 8. a razreda. Zahvaljujem na ozbiljnosti i kvalitetnom izlaganju.

 

                                                                              Sandra Debogović, prof.

 
TOČNO VRIJEME

                                              

Prigorje Brdovečko
KONTAKT

 

ADRESA: Kolodvorska 31,

10 291 Prigorje Brdovečko


e-mail: ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr


Maja Bokunić, tajnica

Tel: 01/3397-305

Fax: 01/3307-305

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM

RASPORED INFORMACIJA

 

Priloženi dokumenti:
Individualne informacije 2020 21.doc

ŠKOLSKI JELOVNIK

 

ŠKOLSKI ODBOR

Školski odbor

 

OPĆINA BRDOVEC

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 5. 2011.

Ukupno: 360361
Ovaj mjesec: 1599
Ovaj tjedan: 110
Danas: 110
Tražilica
Korisni linkovi
 

ON LINE ENCIKLOPEDIJA GRČKE MITOLOGIJE

ARHIVA

PRIKAZ POSJETA

Flag Counter

 


 
 

 

 

 

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić Prigorje Brdovečko / Kolodvorska 31, HR-10291 Prigorje Brdovečko / www.os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr
preskoči na navigaciju